Nyheter

Nya bostäder av gammalt skräp – jordskepp tar form

Det blåser kallt i ödemarken, men en febril aktivitet pågår här. Unga människor hissar upp kartongsjok som ska isolera taket på en byggnad. Glasflaskor sticker ut ur väggarna och taket kröns av gamla tomburkar.

150831_JordskeppJohn Brown från Brasilien dunkar in jord i gamla bildäck med en slägga.

Det är väldigt jobbigt, men jag är mycket tacksam över att vara här, säger han.

John Brown är en av cirka 40 personer som är här för att lära sig bygga självförsörjande bostadshus av sopor. Idén kallas för earthships, jordskepp, och utvecklades av arkitekten Michael Reynolds på 1970-talet.

Det här är framtiden. Självförsörjande hus som man kan bygga och sköta på egen hand, säger Yvonne Smith från Island, som också går byggkursen.

150831_Jordskepp-studenthusArbetet görs till största delen för hand. Väggarna byggs av gamla bildäck som fylls med jord. Även glasflaskor och tomma aluminiumburkar används tillsammans med cement som väggmaterial. Ut- och insidorna putsas med en blandning av lera, sand och halmstrån. På utsidan används ofta också cement för att fasaden ska bli mer motståndskraftig.

Tanken är att husen ska vara självförsörjande. Regnvatten samlas upp på taken och filtreras till dricksvatten, solpaneler genererar elektricitet, och avloppsvattnet renas genom rabatter.

 

Hämtar ut Ny Teknik. Läs hela artikeln här…

Möt mannen bakom jordskeppen – Michael Reynolds (artikel i Ny Teknik)

Nu vill flera testa att bygga jordskepp i Sverige (artikel i Ny Teknik)

Taggat , , , , , , , ,