Nyheter

Nödbostäder för människor på flykt – om Imnus Emergency Housing

Det skrivs i media om de innovationer Ekocentrum visar i temarummet Innovationer för det goda livet! GöteborgsPosten publicerade nyligen en artikel om Imnus Emergency Housing – enkla hus kan ersätta tälten i stora flyktingläger.

Varje år förlorar miljontals människor sina hem i konflikter, fattigdom och naturkatastrofer. Imnus Emergency Housing har tagit fram en ny typ av nöd­bostad för människor på flykt.

Imnus_fotomedskissEtt gnisslande oväsen från en hyvelfabrik. En lastbil som kör förbi på gatan och skvätter upp vatten. Här – på en gräsmatta i ett industriområde på Stigs Center – står ett vitt litet hus uppställt. Det är ganska oansenligt.
Huset är en nödbostad, tänkt att användas av människor som flytt från sina hem och bor i flyktingläger.
I dag är runt 45 miljoner människor i världen på flykt, den högs­ta siffran på 20 år. Med pågående konflikter och naturkatastrofer till följd av klimatförändringar är det inget som pekar på att flyktingströmmen – eller efterfrågan på nödbostäder – kommer att minska.
Flyktingar bor ofta i tältläger, där de stannar under flera år. Världens största läger ligger i Daadab i Kenya och har nästan lika många invånare som Göteborg. För många har lägret blivit ett permanent hem.
Att bo i tält är kallt på natten och varmt på dagen. Röster hörs igenom tältväggarna och det är svårt att ha ett privatliv, säger Magnus Pettersson som är vd för Imnus Emergency Housing.
Projektet startade på Chalmers Entreprenörsskola. Idén föddes ur materialet: en ljud- och värmeisolerande skiva i wellpapp som Stora Enso tagit fram.
På Chalmers Entreprenörsskola fick Magnus Pettersson och några av hans klasskompisar uppgiften att utvärdera vad man skulle kunna göra med detta material. Efter att ha varit i kontakt med Röda Korset i Finland kom de fram till att wellpappen skulle lämpa sig bra för att bygga nödbostäder som paketeras och är enkla att montera. Ett hus från Imnus ska kunna rymma en familj på fem personer.
Att ge sig in i nödhjälpsbranschen är inte särskilt enkelt. En organisation som lever på skänkta pengar och jobbar för att rädda människors liv vill inte ta några risker – och innovation är alltid riskfyllt.
Och att ta fram huset kostar en hel del. Imnus Emergency Housing skulle behöva få in minst en halv miljon, bara i år. Nu ska huset testas i olika väder, hur det funkar i kyla, i värme, hur det påverkas av solen.
Det är mycket som ska falla på plats. Vi hoppas på att testa det i Sverige i höst och ute i fält nästa år.
Men först behöver Imnus komma i kontakt med en organisation som jobbar med katastrofhjälp och som kan bli en partner. Det är lite av moment 22. Det är svårt att få en partner utan att ha löst den finansiella biten, och det är svårt att få in pengar utan att ha en partner.
Magnus Pettersson jobbar hårt med att få med en organisation i ett samarbete.
Jag tror vi har en fördel här, jämfört med många andra som tänker mycket på slutanvändaren men glömmer kunden som ska betala. Det ska inte bara vara en lösning för de som ska bo i husen, utan också för kunderna.
Ett traditionellt tält håller i ungefär ett halvår, medan ett hus från Imnus beräknas att kunna stå i runt två år. Det innebär att mycket pengar kan sparas. Magnus Pettersson är övertygad om att boendemiljön är bättre i ett hus än i ett tält.
En bättre boendemiljö är bättre för psykosocial återhämtning. Vi måste försöka peka på effekterna av att bo vårt hus, hitta nyckeltal, även om det är svårt att kvantifiera.
Frågan om nödbostäder är också politik. Även om ett hus innebär bättre livskvalité än ett tält är många regeringar ovilliga till att upplåta mark för permanenta bostäder. Men husen från Imnus är lätta att montera ner och forsla bort.
I ett lite längre perspektiv är målet att få vara med i FN:s upphandlingar, det är nödvändigt för att komma upp i volym.
Men trösklarna för att få delta i dessa upphandlingar är höga.
Som ny är det svårt att komma in, säger Magnus Pettersson.
Men det finns upplyftande exempel. I Göteborg finns designbyrån Kanter & Karlsson som i projektet Refugee Housing Unit tagit fram en nödbostad i samarbete med Ikea Foundation. De har fått med sig UNHCR som partner och huset är nu på väg att bli standard för FN: s upphandlingar.
Det är ett väldigt fint projekt. De är ju konkurrenter, men jag väljer att inte se det så. Det är bra ju fler som satsar på innovationer för att förbättra för människor i nöd. Att samarbeta med Ikea är naturligtvis en stor fördel. Vi hade såklart gärna fått till liknande samarbeten.

Korta fakta om Imnus Emer­gency Housing
Startade på Chalmers Entreprenörsskola av Magnus Pettersson, Ayda Moayedzadeh, My Klint.
I somras var det dags att säga adjö till entreprenörsskolan.
Nu driver Magnus Pettersson ­projektet vidare.
Än så länge drivs Imnus som ett projekt, men tanken är starta bolag.

Hämtat ur GöteborgPosten 140914

Mer om temautställningen Innovationer för det goda livet…

Taggat ,