Nyheter

Nätverk ska få klimatfrågan på agendan

I samband med att FN:s klimatpanel släpper sin rapport om orsakerna bakom klimatförändringarna så mobiliserar sig miljörörelsen för att driva på politikerna i Sverige. Ett helt nytt nätverk som kallar sig Klimatriksdagen kommer att arbeta för att klimatfrågan ska bli en valfråga i riksdagsvalet 2014.

130926_Save_the_climateVi måste visa att vi är riktigt många som vill se en förändring, säger författaren Annika Elmqvist i Linköping är initiativtagare till Klimatriksdagen.

Klimatriksdagen har fått inspiration ifrån den folkriksdag som hölls 1893 för allmän rösträtt. Föreningen hoppas att man liksom då ska kunna samla ett stort antal människor och organisationer som är engagerade i frågan för att påverka politikerna inför nästa val.

Än så länge stöds initiativet av ett 20-tal organisationer, bland andra Naturskyddsföreningen, Greenpeace, Fältbiologerna och folkhögskolornas lärarförbund. Föreningen vill se en kraftfull omställning till ett mer hållbart samhälle men kan än så länge inte nämna så många konkreta exempel på vilka krav de kommer att ställa, eller vem som ska vara mottagare av de förslag som tas fram.

Vi är i precis i startgroparna så det där måste vi tänka igenom ordentligt, säger Annika Elmqvist.

Läs mer…

Källa: MiljöOnline & P4 Östergötland

Taggat ,