Nyheter

Minestos tidvattenenergi får stororder i Wales

Cleantechbolaget Minesto – som är en av de 20 hållbara innovationer Ekocentrum visar upp i temarummet Innovationer för det goda livet – har fått en stororder i Wales värd 122 miljoner kronor. Nu ska man bygga anläggningar som genererar el ur tidvattenströmmar.

Minesto_Deep Green deployment in Strangford Lough– Det här har vi längtat efter sen vi startade. Nu har vi nått det första kommersiella delmålet vilket är ett jättestort framsteg för oss. Vi har lyckats med det som många andra försökt, men inte kommit i mål med, säger vd och medgrundaren Anders Jansson.

I nuläget har företaget 32 anställda, varav 27 sitter på huvudkontoret i Västra Frölunda.

 Vi har huvudkontoret i Göteborg och har inga planer på att flytta det. Utan vi ser till att utveckla det svenska kontoret för att nå ut till andra delar i världen, säger A­nders Jansson.

Tekniken kan enklast beskrivas som ett undervattensflygplan där propellern är en generator som snurrar tack vare strömmarna. Det skapar sedan elen. Företagets teknik utnyttjar de långsamma undervattensströmmar som skapas vid tidvatten vilket gör att företaget inte har någon hemmamarknad i Sverige.

Potentialen i produkten bara i Storbritannien är enligt Anders Jansson stor.

 Upp mot tio procent av den totala elkonsumtionen kan potentiellt komma från vår produkt. I pengar är det runt 100 miljarder kronor per år i elförsäljning, säger han.

Han beskriver att tekniken är ungefär på samma nivå som den havsbaserade vindkraften var för tio år sen.

– Marin energi, tidvatten, havsströmmar och vågkraft är ny bransch. Det finns konkurrens, men ingen som kan producera i de områdena som vi kan, inom långsamma strömmar är vi ensamma.

Källa: GP

Minesto finns i Ekocentrums utställning! Presentation av Minesto bland de 20 hållbara innovationerna för det goda livet, på Ekocentrum hittar du här!

Mer om Minesto:

Minesto för EU-bidrag för satsning i Wales

150527_deepgreendeployment_minestoSvenska Minesto, som är verksamt inom marin energi, har erhållit cirka 122 miljoner kronor från de europeiska regionala utvecklingsfonderna, via Wales regering. Investeringen kommer att säkra lanseringen av kraftverket Deep Green i Wales, samt etablering av Minestos brittiska huvudkontor och driftsättning av de första kraftverken.

Minestos Deep Green anläggs i kraftparken Holyehead utanför norra Wales kust. Tidvattenparken kommer, när den är klar, att ha en total kapacitet på 10 megawatt.

Etableringen av Minestos brittiska huvudkontor i norra Wales är ett strategiskt beslut som kan göra Minesto världsledande inom marin energi. På kort sikt kommer det här att leda till drygt 30 direkta arbetstillfällen, men på lång sikt kan det komma att handla om hundratals jobb inom områden som tillverkning, offshoreverksamhet och nya tidvattenskraftparker. Det här beskedet måste också betraktas som att Wales regering ser Minesto som en viktig del i omställningen från fossila till förnybara energialternativ, säger Anders Jansson, vd på Minesto, i ett pressmeddelande.

Wales regering har under flera år arbetat med Minesto för att få till investeringen.

Det är glädjande att EU:s investeringsfonder möjliggör för Minesto att etablera sitt brittiska huvudkontor i norra Wales, något som jag vet kommer att skapa högkvalitativa arbetstillfällen i en snabbt växande och viktig sektor för Wales. Vi har stora våg- och tidvattenenergiresurser längs våra kuster, och det här är ett utmärkt exempel på kommersiella lösningar som nu kommer att utvecklas i Wales för att kunna hjälpa till att öka vår potential att bli världsledande inom den marina energimarknaden. Den här investeringen kommer inte bara att bidra till att skapa grönare och mer effektiva energikällor, det kommer också att skapa arbetstillfällen och viktiga möjligheter för tillväxt i norra Wales, säger Försteminister, Carwyn Jones, i ett pressmeddelande.

Enligt beräkningar har Wales, med sin 120 mil långa kust och de långsamma havs- och tidvattenströmmarna, en potential att kunna leverera mer än fem procent av Storbritanniens totala elbehov.

Källa: Energinyheter.se

Taggat , , ,