Nyheter

Minesto introduceras på Nasdaq-börsen

Tidvattenkraftbolaget Minesto introducerades häromdagen på Nasdaqs First north. Genom en nyemission har bolaget fått tillräckligt med pengar för att bli ett fullt kommersiellt bolag till 2019, säger vd:n Anders Jansson.

Minesto_Deep Green deployment in Strangford LoughTillverkaren av tidvattenkraftverk har börsintroducerats och fått 145 miljoner i en nyemission. Pengarna ska förvandla forskningsbolaget till ett lönsamt kommersiellt bolag.
Sedan några dagar kan Minestoaktier handlas på Nasdaqs First north.

Vår hemmamarknad finns i Storbritannien, där förutsättningarna för tidvattenkraftverk är goda. Vi har redan kontakter i USA och Chile och tittar just nu på Taiwan och Japan. Hemma i Frölunda finns sälj- och utvecklingsavdelning och prototypverkstad, säger Anders Jansson.

Hur fungerar det? Tekniken bygger på drakflygning under havsytan, vilket ökar vattenflödet i en aluminiumturbin som är monterad under den tolv meter långa vingen. Varje sådant vattenseglande kraftverk väger sju ton och har en beräknad livslängd på tjugo år.

Enligt bolaget är de ensamma om tekniken att utvinna energi ur långsamma tidvattenströmmar.

Källa: GöteborgsPosten

Hållbara innovationer

Minesto är en av de 20 innovationer som Ekocentrum valde ut att visa upp 2014-2015 i temarummet Innovationer för det goda livet – alla baserade i Västra Götalandsregionen. Här hittar du vår information om Minesto från den utställningen.

Taggat , , , , , , ,