Grundkurs i kemikaliekoll – vägen till en giftfri framtid...

Vi är på gott och ont omgivna av tiotusentals kemikalier. De gör vardagen enklare genom att förse produkter vi använder med en mängd önskvärda egenskaper. Men baksidan är att vissa av dem har egenskaper som kan ge oss allergier, förändra vår arvsmassa, orsaka cancer och andra sjukdomar.

kemikalierMånga verksamheter arbetar aktivt med att fasa ut skadliga ämnen. Kursen ger en grundförståelse och motivation att arbeta med frågan i det dagliga arbetet. Genom att ge kunskap om kemikalier, dess påverkan på människa och miljö, vilka kemikalier som bör undvikas och varför samt vilka alternativen är. Diskussion som knyter an till den egna verksamheten är en given del i kursen.

Kursen riktar sig till alla som behöver grundkunskap om kemikalier i såväl produkter som varor för att ha koll på de kemikalier som förekommer i den egna verksamheten. 

160401_kemikalier-hemmet

”Miljölarmen kommer tätt och det är inte lätt att navigera bland alla valmöjligheter, varken hemma eller på jobbet.”

Innehåll

  En guidad rundtur i kemikaliesamhället. Sedan andra världskriget har vi haft en enda stor ”kemikalie-boom”. Se hur det gick till!

  Några kemikaliefrågor som är bra att känna till:

–  Gifter i varor, maten, vatten, luften och byggnader
–  De som konkurrerar med kroppens hormoner…
–  och fyller våra hav med plastrester
–  Nanomaterial på gott och ont
–  Bekämpningsmedel i naturen och våra kroppar

  Jakten på giftfria kemikalier och material. Vägen till en giftfri framtid

  Värderingsövning. Vad känner du inför ”kemikaliefrågan”?

  ”Kemikalie-Go”. De goda och smarta lösningarna

  Kemikaliearbetet på din arbetsplats. Praktisk övning och redovisning

 Diskussion och slutsatser

Miljöutbildare

Per_RosanderPer Rosander håller i kursen. Per är kemist och har arbetat med strategiska frågor på kemikalieområdet i över 25 år. Han har en bakgrund inom miljörörelsen och har det senaste decenniet framför allt på konsultbasis hjälpt organisationer, företag och myndigheter att reda ut kemikalieproblem och ta fram strategier för kemikaliekontroll. Ett av Pers expertområden är nationell och internationell kemilagstiftning. Som f.d. chef för Internationella Kemikaliesekretariatet – ChemSec är han mycket insatt i EU:s kemikalielagar och hur de tillämpas i olika sammanhang. Han har också varit medverkat i olika utbildningar och projekt i Afrika, Asien och Östeuropa. Han är en ofta anlitad föreläsare i ämnen som miljögifter, kemikaliepolitik och -strategier.

Övrig kursinformation

Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44 i Göteborg. Hållplats Kapellplatsen. För karta, klicka här!

Kostnad/investering:  16.000 kr ex moms för en grupp om max 20 deltagare. Ekologisk fika, intyg och dokumentation ingår.

Öppen kurs: Boka gärna plats/platser på vårt öppna kurstillfälle den 21 april kl. 9.30 – 12.30. Kostnad är 1.900 kr ex moms per person. Läs mer och anmäl dig här!

Vill du veta mer?

Vänligen kontakta Emma Bergsten, emma.bergsten@ekocentrum.se 031-705 07 41

Share Button