Grundkurs i Giftfri förskola – uppdaterad med pedagogik...

Arbetet med ”Operation Giftfri förskola” blev en stor nyhet hösten 2013 då Naturskyddsföreningen rapporterade sina kemikaliefynd på förskolor runt om i landet. Sedan dess har initiativen att skapa giftfria och sunda förskolor skjutit i höjden. Denna kurs ger en bra grund att stå på inför det egna arbetet på er förskola.

giftfri förskola 2.0 nyI kursen lär ni er mer om kemikaliers påverkan på hälsa och miljö samt vilka gifter som kan finnas i er förskola. För att göra kursen konkret och praktisk får ni prova på att sortera bland saker som är vanligt förekommande. Syftet med kursen är att ge kunskap och inspiration för att ni på ett engagerat och glädjefullt sätt ska kunna anta uppgiften och utmaningen att minska mängden skadliga kemikalier på er förskola. Kursen visar också exempel på hur barnen kan involveras i arbetet.

Att skapa nya och sunda värderingar hos barnen genom KREATIV miljöpedagogik!

Det finns oändligt med möjligheter för att skapa sunda värderingar hos barnen för att de ska få med sig hållbarhetstänket som en naturlig del av vardagen. Lekelektronik och gammal avlagd teknik är nu allmänt känt att det inte är lämpligt för små barn, men som tur är visar det sig att det finns massa spännande alternativ som barnen själva kan vara med att uppfinna och skapa. Att arbeta med denna fantastiska källa kallar vi KREATIV miljöpedagogik.

Innehåll

♣  Bakgrunden till arbetet för en giftfri förskola

 Goda exempel från de som har gått före

 Verktyg och vägledning i praktiken

 Workshop 1: Känna, se och lukta

  Workshop 2: Att skapa sunda värderingar genom kreativ miljöpedagogik (NYTT!)

 Vandrande föreläsning i utställningen för ett hållbart samhälle. Visar goda exempel att inspireras av.

Inför kursen uppmuntrar vi kursdeltagarna att fundera på några frågor som tas med till kursen, samt ett par prylar som kan diskuteras och ”analyseras” under workshop.

Utvärderingar kursdeltagare Mölndals Stad:

Om kursen i sin helhet: ”Det var lättsamt, roligt eftersom jag själv blev delaktig i utbildningen. Vi fick chansen och ”surra” i grupper osv. Det hade varit tråkigt om Natalja bara hade stått och rabblat som en föreläsning. Men Natalja var tydlig, rolig och ödmjuk.”

Om kursledaren: ”Superbra! Snabb och konkret i sina svar, väldigt intressant att lyssna på… behaglig röst som gjorde det lätt att lyssna! Och med detta ämne ännu intressantare!”

Om kursens workshop: ”Mycket givande! En liten stund för reflektion över hur allt var och hur det ev. kunde kännas… och vad som var korrekt och inte… Himla spännande grejer det här…”

Övrig information

Målgrupp: Förskolechefer, förskolepersonal, miljösamordnare, miljöansvariga ž miljöombud samt övriga intresserade.

NataljaKKostnad: 14.000 kr för hel grupp om upp till 25 personer, exkl moms. Kursen är 4 timmar. Ekologisk fika, intyg och dokumentation ingår.

Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44 i Göteborg eller på plats hos er.

Utbildningsansvarig: Natalja Koniouchenkova

Fler utbildningar, föreläsningar och tjänster i Giftfri förskola

♣  Öppna kurstillfällen i grundkurs i Giftfri förskola (3,5 h ex. pedagogik) som arrangeras ett par gånger per termin. Kika i vårt kalendarium, så hittar du alla våra öppna kurser och seminarier! Kanske du ser fler intressanta events att delta i där?

♣  APT-anpassad kurs 2-2,5 timme.

♣  Inspirationsföreläsning

♣  Inventering och/eller rådgivning på plats hos er. Lär mer här: 2017_Inventering av förskolor för en giftfri miljö

♣  Minikurs i Barn och Giftfri miljö för föräldrar 2 timmar. Läs mer här: 2017_Minikurs i Giftfri vardag för barn – föräldrar

För frågor använd formuläret nere till höger eller kontakta oss på info@ekocentrum.se, 031-705 07 40.

Share Button