Nyheter

Miljöstipendiaten som vill minska livsmedelssvinn

Nu tilldelas chalmersdoktoranden Kristina Liljestrand 50 000 kronor av Renova för sin forskning om grön livsmedelslogistik och förebyggande av livsmedelssvinn. Stipendiet delas årligen ut för att stimulera forskning som syftar till förbättrad återvinning och avfallshantering.

150416_Kristina Liljestrand690x330​I Sverige slängs varje år cirka 1 200 000 ton mat, motsvarande 127 kg/person i våra livsmedelskedjor, vilket påverkar miljön negativt genom bland annat dåligt resursutnyttjande. Detta vill chalmersdoktoranden Kristina Liljestrand ändra på med sin forskning om grön livsmedelslogistik – ett ämne som faller miljöföretaget Renova helt i smaken. Kristina tilldelas därför ett stipendium på 50 000 kronor för att fortsätta sina insatser.

Det som gör livsmedelssvinn både kul och utmanande att studera är att svinnet inte alltid uppstår på samma ställe som orsaken finns. Om mjölken blir dålig hemma i kylskåpet kan det bero på något som hänt längre upp i kedjan, därför är det viktigt för alla som arbetar med livsmedelslogistik att förstå hela kedjan för att kunna minska svinnet. Med min forskning bidrar jag med producenternas och grossisternas perspektiv, förklarar Kristina.

Läs mer…

Källa: Renova & Chalmers

Taggat , , ,