Nyheter

Matsvinn från butiker större än man trott

Matsvinnet i butikerna kan vara nästan dubbelt så stort som man tidigare trott. Naturvårdsverket har tidigare beräknat matsvinnet till 67 000 ton per år, men nu visar en studie från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, att svinnet kan uppgå till 125 000 ton per år. -”Matsvinnet är störst på frukt- och gröntavdelningarna”, säger forskaren bakom studien, Ingrid Strid, som nyligen deltog i ett seminarium i Stockholm arrangerat av HUI Research.

131029_matsvinn_dumpster

131029_matsvinn_dumpster

Sveriges lantbruksuniversitet har de senaste tre åren kartlagt matsvinnet i sex av Willys butiker i Stockholm och Uppsala. Butikerna blir inte bättre på att minska matsvinnet. Tvärtom slänger man allt mer mat. Studien visar att svinnet kan uppgå till 125 000 ton – per år.

Tomater, paprika och bananer är de grönsaker som slängs mest.

Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson anser att SLU:s uppskattning av matsvinnet är alltför hög.

– WIllys har till exempel inga kök och kan inte ta hand om mat som är nära bäst före-datum. De flesta butiker i andra kedjor är duktiga på att laga färdiga rätter av mat som riskerar att kastas.

SLU:s studie, som beställts av Naturvårdsverket som underlag för arbetet att minska matsvinnet med 20 procent mellan 2010 och 2020, ger ett antal förslag på hur svinnet kan minskas:

  • Införa ett tak för reklamationer av frukt och grönt
  • Skänka mat till välgörenhet
  • Öka aktiviteten i datoriserade beställningssystem
  • Frysa ned och sälja kött på en andrahandsmarknad
  • Införa ett stopp för kampanjer inom frukt och grönt
  • Sälja köttfärs fryst i stället för kyld.

– Butikerna behöver ta tag i att trimma sina beställningar och samtidigt skapa värde av det svinn som ändå uppstår, säger Ingrid Strid, forskare vid SLU och projektledare för forskningsprojektet Minskat matsvinn i livsmedelsbutiker.

Källa: MiljöOnline/SLU

Taggat , , , ,