Nyheter

Många deltog i klimatmarschen den 29 november

I söndags genomfördes klimatmarscher runt om i världen. Totalt beräknas 600 000 personer i 175 länder deltagit. I Stockholm samlade demonstrationståget någonstans mellan 3 000 och 4 000 personer, i Uppsala samlades 850 personer, i Malmö över 1 000 personer och i Göteborg ska över 4 000 personer ha gått med i klimatmarschen.

151201_Klimatmarsch_GbgSom för att påminna om klimatförändringarnas konsekvenser ligger stormen Gorm och lurar. Men regnet håller sig borta och gatan fylls med dansande glada – och beslutsamma människor som skanderar: ” Vad ska vi göra? Rädda klimatet”.

Ljudet av trummor dånar över innerstaden. Längst fram i marschen två polishästar och en lång dansande figur med den franska flaggans färger i hatten.

Bred samling

I Sverige hölls manifestationer på ett 30-tal orter i vad arrangörerna kallade den största samlingen för klimatet hittills.

Vi ber politikerna i Paris att våga ta besluten vi behöver: Sluta med fossil energi och gå över till förnybart, sade Ruth Alice Aniansson från gruppen Klimataktion.

Drygt 10 000 människor, enligt arrangörerna, marscherade i regnrusket med färgglada budskap och talkörer.

Det här visar på det utbredda engagemanget och oron för klimatet bland vanligt folk. Politikerna har släpat efter, nu måste de visa sant ledarskap, sade Dan Baeckström från Naturskyddsföreningen i Göteborg.

I Sydney marscherade ungefär 50 000 personer. Manifestationer aviserades även i bland annat Rio de Janeiro, New York, Seoul och Mexico City.

Källa: Miljö Online, GP m fl

Taggat , , ,