Nyheter

Luftföroreningar tränger in genom huden

Människor håller sig inomhus när luftföroreningarna blir svåra eller skyddar sig med masker för mun och näsa för att inte inhalera luftburna gifter. Ny forskning visar nu att luftburna föroreningar, så kallade ftalater, absorberas av huden i lika stor mängd som vi andas in.

151028_John-Kissel”Vi är som svampar som suger upp dessa kemikalier”, säger John Kissel från University of Washington, USA.

Ftalater är en grupp flyktiga kemikalier som används som mjukgörare i plast, eller för utspädning av olika material. De finns i all sorts kosmetika, parfymer och i rengöringsmedel som vi använder i hemmet och utvinns ur oljor. Det produceras flera miljoner ton ftalater årligen.

John Kissel och hans kollegor har använt sig av sex stycken friska manliga deltagare i sin forskning och exponerat dem för luftburna koncentrationer av två olika sorters ftalater: diethyl fthalate (DEP) och di (n-butyl) fthalate (DnBP). DEP används bl a i fuktgörande hudkräm, och DnBP används bl a i nagellack.

151028_pollution-skin_1024De sex volontärerna utsattes för kemikalierna i sex timmar i ett rum. Först med speciella andningshuvor som hindrade dem att andas in ftalaterna och sedan utan huvor veckan efter.

Experimentet visade bland annat att hudens absorbation av DEP var ungefär tio procent högre än den mängd som inandades. Hudens upptagning av DnBP var 82 procent av inandningen av ämnet. Ju äldre deltagaren var ju högre var hudens intag av både DEP och DnBP.

Läs mer i Science Alert

Källor: Miljö Online och Science Alert

Taggat , , , ,