Nyheter

Länderna kan inte enas – nya klimatavtalet skjuts upp

Länderna kan inte enas – nya klimatavtalet skjuts upp
Det utkast till ett nytt klimatavtal som väntades vara klart på fredagen skjuts upp i minst en dag, enligt nyhetsbyrån AFP och SVT. – Det kommer att presenteras lördag morgon för att sedan antas mitt på dagen, säger en källa inom det franska ordförandeskapet.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/har-ar-forslaget-till-klimatavtal-i-paris-1Hela natten till i dag har förhandlingar pågått om ett utkast som lades fram sent i går. Enligt den tidigare tidsplanen skulle avtalet vara klart senast i dag, fredag. Nu rapporterar AFP att det nya avtalet väntas vara klart först på lördagen. Med det nya avtalet vill man höja ambitionen för det övergripande målet om att begränsa jordens uppvärmning till två grader. I texten skriver man att temperaturökningen ska hållas ”väl under” två grader och att man ska göra ansträngningar för att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader.

I den andra delen av det långsiktiga målet, hur man ska fasa ut fossila bränslen och begränsa utsläppen av växthusgaser, har man dock sänkt ambitionen. Varken årtal eller procentsatser finns kvar i avtalet.

– Det är en stor besvikelse att alla siffror vad gäller utsläppsminskningar är borta ur avtalet, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson till SVT Nyheter.

Läs mer på SVT…

Här är förslaget till klimatavtal i Paris

Källa: SVT

Taggat , , , , , , ,