Nyheter

IPCC:s femte klimatrapport har kommit

Föga förvånande för oss som arbetar med hållbarhetsfrågor, har nu IPCC (FN:s klimatpanel) konstaterat att människan påverkar klimatet. Det är tydligt att mänsklig verksamhet påverkar klimatet, och bevisen för den mänskliga påverkan har stärkts.

130930_klimatetDet är huvudbudskapet i den första delen av IPCC:s femte klimatrapport som presenterades efter flera nätter av överläggningar på förmiddagen i fredags den 27/9 i Stockholm. – Vi har kommit långt sedan den förra IPCC-rapporten och genomgången av 9 200 vetenskapliga rapporter har gett mycket ny kunskap. Den här rapporten visar att koncentrationen av koldioxid ökar såväl som temperaturen i havet. Det här kan beslutsfattare och allmänheten använda sig av, sade Rajendra K Pachauri, IPCC:s ordförande, när rapporten presenterades i Stockholm.

I den femte rapporten har IPCC-forskarna tagit fram fyra nya scenarier för klimatförändringarna fram till slutet på 2000-talet. I fallet med minst påverkan väntas inte temperaturen öka mer än 1,5 grader Celsius jämfört med slutet på 1800-talet. I de två fallen med mest temperaturökning väntas temperaturen stiga mer än två grader Celsius. Projektionerna bygger på framtida uppskattade nivåer av växthusgaser och aerosoler.

Den nya rapporten är en sammanfattning av den naturvetenskapliga forskningen om global uppvärmning och klimatförändringar och sammanfattning för beslutsfattare. På frågan om hur IPCC förhåller sig till att några tydliga temperaturökningar inte har uppmätts de senaste 15 åren svarade Thomas Stocker, delaktig i IPCC working group 1: – Om vi inte ser någon temperaturökning alls de nästa 20 åren, då måste det vara fel på våra modeller. Men de senaste 30 åren har vi sett temperaturökningar.

Läs mer om IPCC:s klimatrapport på Naturvårdsverket webb här…

Taggat , ,