Nyheter

Innovativt arbete med regnvatten gav Rajendra Singh Stockholm Water Prize

Rajendra Singh från Indien har i veckan mottagit årets Stockholm Water Prize. Han får priset för sitt innovativa arbete med regnvatten för att förbättra vattensäkerheten på Indiens landsbygd. Rajendra Singhs arbeta går ut på att återuppliva gamla bortglömda tekniker för att samla och lagra regnvatten.

150828_SIWI_prisutdelning
Resultatet av hans arbete är utan like: i nära samarbete med lokalbefolkningen har han och hans medarbetare återställt flera floder, och fått vattnet, och livet, att återvända till tusen byar.

Jag vill tacka alla i den här världen som arbetar med vatten. Idag lovar jag att ägna resten av mitt liv åt vattenvård, sa Rajendra Singh när han tog emot priset vid en ceremoni i Stockholms Stadshus.

Han kallas “The water man of India”. Rajendra Singh bor och verkar i delstaten Rajasthan, Indien, där han under flera decennier arbetat med att bekämpa torkan och öka de lokala samhällenas egenmakt. Han har återupplivat gamla bortglömda tekniker för att samla och lagra regnvatten. Resultatet av hans arbete är utan like: i nära samarbete med lokalbefolkningen har han och hans medarbetare återställt flera floder, och fått vattnet, och livet, att återvända till tusen byar.

”Dagens vattenproblem kan inte enbart lösas genom forskning eller teknik”, konstaterar priskommittén till Stockholm Water Prize.

Källa: Miljö Online och tidningen Cirkulation

Taggat , , , , , , , , , , , , ,