Nyheter

Idag släpps årets fiskguide – grönt ljus för KRAV-märkt fisk

Idag släpper Världsnaturfonden WWF sin årliga Fiskguide och alla KRAV-märkta fiskprodukter får grönt ljus. Samtidigt visar en ny studie på vikten av klimatkrav i certifieringen av fisken, något KRAV är ensamma om i dagsläget.

Nytt i Fiskguiden 2016:
160503_Nedräknare_fiskguide2016_WWFGrönt ljus för miljömärkta västkusträkor – men torsken mår sämre.
En nyhet i WWFs fiskguide i år är att västkusträkan får grönt ljus. Hela det svenska räkfisket är nu MSC-certifierat. Däremot mår Östersjötorsken sämre och hamnar återigen på gult och rött ljus. Guiden tar upp ett 60-tal av våra vanligaste matfiskar. I år går sex av tio arter att hitta på grönt ljus, inklusive miljömärkta fiskar och skaldjur.

Läs mer om nyheterna i årets fiskguiden här!

Här hittar du fiskguiden 2016!

Källa: WWF

160503_KRAV_fisk_WWFMed KRAV-märkt fisk och skaldjur kan konsumenten känna sig trygg att fisken kommer från hållbara bestånd som dessutom kontrollerats så att det inte innehåller alltför höga halter av dioxiner eller tungmetaller.

KRAV-märkningen är unik i att den även ställer klimatkrav. Det finns regler för högsta tillåtna bränsleförbrukning på båtarna, och endast klimatsmarta kylmedel är tillåtna ombord. Att en minskad bränsleförbrukning minskar den övergripande miljöpåverkan från fisket bekräftas i en ny studie i tidskriften Fish and Fisheries*. Tidigare studier har dessutom visat att klimatpåverkan halveras för KRAV-märkt fryst torsk jämfört med genomsnittlig torsk.

Från fiske till konsument är det själva fisket som inverkar mest på klimatet, och bränsleanvändningen i fisket har visats vara en nyckelfaktor, säger forskaren Friederike Ziegler vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Det finns över 200 KRAV-märkta fiskprodukter och efterfrågan ökar starkt. Inom dagligvaruhandeln ökade försäljningen av de största produktgrupperna inom fisk och skaldjur med 41 procent jämfört med året innan, enligt KRAVs Marknadsrapport 2016. Idag finns det KRAV-märkt torsk, kolja, sej, samt räkor från Barents hav och Norska havet. I dagarna godkändes även ett sill-fiske i Nordsjön.

Samtliga KRAV-märkta fiskar får grönt ljus i WWFs fiskeguide. Den större andelen av produkterna kommer från norska båtar som fiskar med krok och lina och det finns även burfångad havskräfta från svenska västkusten. Det finns också förädlade och färdiglagade livsmedel som kaviar, inlagd sill och fiskgratäng.

Sök produkter här!

Därför ska du välja KRAV-märkt fisk:
Villkoren för vildfångad KRAV-märkt fisk garanterar att fisket är:

Hållbart. Fiskas från hållbara bestånd med en långsiktig förvaltning enligt internationella havsforskningsrådet.
Klimatsmart. Bränsleförbrukningen per kilo fångst på båtarna är reglerad för att minska klimatpåverkan. Dessutom får båtarna bara använda ozon- och klimatsmarta kylmedel ombord.
Skonsamt. KRAV främjar bästa tillgängliga fiskemetoder.
Granskat. Varje båt kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag vid en KRAV-certifiering, till exempel när det gäller socialt ansvar och god arbetsmiljö för personalen samt att en miljöpolicy finns.
Reglerat för miljögifter. KRAV-certifieringen innebär att data ska finnas på att fångsterna har låga halter av miljögifter, i de fall Livsmedelsverket rekommenderar begränsad konsumtion av en art.

Läs mer…

Källa: KRAV

Taggat , , , , ,