Nyheter

Icebug blir världens första klimatpositiva outdoorskoföretag

Svenska Icebug har åtagit sig att följa FN-initiativet ”Climate Neutrale Now” och har därmed blivit klimatpositiva. Nu uppmanar de sina konkurrenter att göra samma sak.

190402_Icebug_klimatneutrala_skog

Icebug lovade 2018 att företaget skulle bli klimatpositivt 2020. Sedan dess har frågan haft största prioritet, vilket lett till att Icebug snabbat på processen avsevärt – och lyckats bli klimatpositiva redan i februari 2019.

Följer FN:s tre steg
Att vara klimatpositiva innebär att Icebug har åtagit sig att följa initiativet ”Climate Neutrale Now”. Det är lanserat av FN och består av tre steg. Dessa är att mäta totala utsläpp av växthusgaser, inklusive produktion, verksamhet och transport, arbeta aktivt för att minska utsläppen så långt det är möjligt och kompensera årligen för de utsläpp som inte kan undvikas, genom att investera i projekt som reducerar växthusgaser och är certifierade av FN.

190402_Icebug_klimatneutrala_vdDen här processen har haft många intressanta faser. En viktig sak som vi landat i är att detta inte är ett slutmål, utan en ny startpunkt – men från en högre nivå. Climate Neutral Now plegden har tre delar Measure, Reduce och Offset, där ju den första och andra är minst lika viktiga som den tredje. Med höga krav på att publicera sina beräkningar och utsläpp offentligt. På så sätt så blir det också möjligt att jämföra miljöpåverkan mellan olika likartade produkter – vilket i nuläget i princip är omöjligt, säger Icebugs vd David Ekelund.

För att vara på den säkra sidan överkompenserar Icebug också med 30 mer procent mer än de uppskattade utsläppen, vilket också innebär att företaget är klimatpositivt.

Uppmanar konkurrenterna att göra samma sak
I dagsläget är Icebug det enda klimatpositiva outdoorskoföretaget – och Icebugs vd David Ekelund uppmanar nu konkurrenterna att göra samma resa:

Vi gör inte det här för att vi ska se bra ut. Vi har fortfarande massor kvar när det gäller att minska våra utsläpp ytterligare och annat hållbarhetsarbete. Att kompensera är inget frikort för att kunna fortsätta som man alltid har gjort. Vi vill nå maximal effekt och det kan vi bara lyckas med om andra gör samma sak.

Källa: Miljö & Utveckling

FN:s climate neutral now pledge

Utbildning i hur verksamheter blir klimatpositiva

Den 28 februari i år genomförde Ekocentrum med Håkan Nordin kursen ”Klimatpositiva verksamheter”. Den blev mycket uppskattad, och vi räknar med att erbjuda denna halvdagskurs igen till hösten. Är du intresserad? Hör av dig! info@ekocentrum.se

Taggat , , , , ,