Nyheter

Hon är ny hamnkapten i Göteborg

Som Göteborgs Hamns nya hamnkapten har Åsa Kärnebro det yttersta ansvaret för att det är ordning och reda i hamnen – att fartygen ankommer och avgår på ett effektivt, säkert och miljövänligt sätt. Bland hennes nya arbetsuppgifter ingår också att representera hamnen i nautiska frågor och att samverka med myndigheter och sjöfartsaktörer i hamnrelaterade frågor.

160304_Åsa_Kärnebro_Göteborgs-Hamnkapten– Det kändes förstås väldigt kul och hedrande att få frågan, och jag har fått mycket fin respons från kollegor och andra runtomkring, säger Åsa Kärnebro. Nu är jag väldigt motiverad att sätta ihop ett starkt team och fortsätta att utveckla hamnen framåt.

Åsa Kärnebro tar över rodret efter Jörgen Wallroth som går i pension i mars efter 22 år som hamnkapten i Göteborgs Hamn.
– Under Jörgens år som hamnkapten har Göteborgs Hamn dubblat containervolymerna och utvecklats till den moderna europeiska storhamnen vi har i dag, säger Magnus Kårestedt, vd i Göteborgs Hamn. Han har varit högst delaktig i den utvecklingen.
Sjöfartsbranschen är sedan gammalt en mansdominerad bransch och är så även i dag. Bland de större hamnarna i Europa och världen är Åsa Kärnebro något av ett unikum som kvinnlig hamnkapten. Men Åsa själv tycker inte att det finns anledning att höja på ögonbrynen.
– Jag förstår att det kan verka speciellt, säger hon. Men jag har varit i den här branschen sedan jag var 16 år och är van vid att ha varit den första kvinnan i många av de tidigare yrkesroller jag haft inom shipping. Men med det sagt vet jag av erfarenhet att många i branschen har ögonen på mig.
Magnus Kårestedt är nöjd med rekryteringen som också var det första spåret i sökandet efter en ny hamnkapten.
Åsa var vårt förstaval när vi gick in i processen och hon är en naturlig ersättare till vår tidigare hamnkapten Jörgen Wallroth, säger han. Hon har det driv som behövs för att ytterligare stärka oss som effektiv, säker hamn att anlöpa och jag är övertygad om att hon är perfekt för rollen.

Källa: Mentor Online och Göteborgs Hamn

Taggat , , , , ,