Nyheter

Hemlig datorhall hos H&M blir miljövänlig

H&M satsar hårt på hållbarhet, även inom it. Solceller och likström gör den mer miljövänlig.

Från utsidan är det omöjligt att se att byggnaden tillhör H&M. En anonym betongbunker omgärdad av höga svarta staket. Men här inne bultar själva hjärtat i den svenska modekoncernen.

H&M är väldigt mycket it, säger Jan Lundin som är chef för koncernens datorhallar. It-systemen registrerar varje köp, styr lager och analyserar försäljningsdata som ligger till grund för till exempel olika kampanjer.

160302_HM-datorhall-jan-lundin-hakan-nordinJan Lundin, till vänster i bild, kan konstatera att det så kallade PUE-talet denna dag ligger på 1,17. Om även värmeåtervinningen i byggnaden räknats med så hade det sjunkit till 1,03. Till höger Håkan Nordin som arbetar med grön it inom H&M.

För kritiska system som affärssystem och online-försäljning har H&M egna datorhallar i Stockholmsområdet. Som första tidning får Ny Teknik komma in i den nyaste, som togs i drift för 1,5 år sedan.

Hållbarhet och energieffektivitet är områden där H&M vill ligga i framkant. Den första egna datorhallen fick pris som ”Årets grönaste” för fem år sedan.

Efter det har vi gjort den 10–15 procent mer effektiv och här i den nya är vi ytterligare 10–15 procent effektivare, säger Håkan Nordin som arbetar med grön it inom H&M.

Solceller och likström

Sedan i november förra året är taket helt täckt av solceller som ska bidra med 265 000 kWh om året. Delar av hallen drivs också med likström. Det gör att man slipper att omvandla likströmmen från solcellerna på taket vilket ökar effektiviteten. Att driva datorhallar med likström är en framväxande trend som Jan Lundin tror starkt på. Fördelarna är flera. Genom att man slipper flera omvandlingssteg kan utrustningen göras mindre samtidigt som förlusterna och kylbehovet minskar. Även tillförlitligheten ökar.

Hållbar IT – seminarium på Ekocentrum 18 mars!

Vill du höra mer av Håkan Nordin? Då har du chansen att höra honom ge en överblick över området Hållbar IT hos oss på förmiddagen den 18 mars! Läs programmet och anmäl dig här!

Källa: Ny Teknik

 

Taggat , , , , , ,