Nyheter

Hårt papper kan ersätta plast

En ny typ av hårt papper som bryts ned i naturen spås i framtiden kunna utmana plastindustrin och skapa nya möjligheter för de krisande svenska pappersbruken. Det handlar om så kallad nanocellulosa, som upptäcktes redan på 1980-talet, men som då ansågs för energikrävande att producera. Men nu har man upptäckt ett sätt att sänka energiförbrukningen med 98 procent, vilket gör nanocellulosan högintressant.

130821_nanocellullosa_Mikael_AForskningen kring produkten bedrivs av Innventia, ett forskningsbolag som ägs av svenska staten och skogsindustrin. Materialet kan användas på en mängd områden. Genom att till exempel blanda in nanocellulosa i kartonger och i papper går det att få fram starkare och lättare produkter. Men det är bara början.

– Nanocellulosan har en potential att utmana plasten på områden där de är ensamma nu. Vi ser en möjlighet att skapa material som svenskt skogsindustri kan använda för att utmana platsindustrin, säger Mikael Ankerfors, forskningschef för nanocellulosa på Innventia.

Källa: MiljöOnline/SVT

Taggat , , ,