Nyheter

Har du träffat familjen Grankvist i Villa Solgläntan?

Under mars kommer flera nya goda exempel in i vår utställning. Ett av dem den hållbara familjevillan ”Solgläntan” – Sveriges kanske mest kontrollerade hus! Derome AB och SP mäter det mesta som går att mäta i husen som finns i Borås och Varberg. Bland annat görs detta med hjälp av en fiktiv familj…

Solglantan_tradgardsfasad_300x181Trähustillverkaren Derome och SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, har tillsammans tagit fram ett energieffektivt boende. Inom ramen för det EU-finansierade samarbetsprojektet NEED4B har två demonstrationsvillor byggts.

Den nybyggda klimatsmarta trävillan ligger på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstituts område i Borås och kommer att fungera som ett forskningscentrum för framtidens boende en forskningsvilla i fullskala. Själva huset har levererats av Deromegruppen under varumärket A-hus och är byggt med de energieffektiva och byggnadstekniska lösningar. Initiativet sker inom ramen för det EU-finansierade projektet NEED4B som pågår under sex år.

Sedan simuleringsfamiljen Grankvist flyttade in i forskningsvillan har deras ”liv” där under två års tid övervakats, mätts och analyserats.”

Familjen-Grankvist_200x212

Med projektet vill vi visa hur en familj, som lever i ett energieffektivt trähus, kan påverka energikonsumtion och miljö, sade Maria Khorsand, dåvarande vd för SP, i en presskommentar vid ”inflyttningen” i februari 2014.

Huset har utrustats med mätdon som kommer att hjälpa oss att följa familjens alla aktiviteter i vardagen, från allra första dagen i deras nya hus. Familjen Grankvist kommer att vara Sveriges mest bevakade familj under de kommande åren och från resultaten kommer vi att kunna dra lärdomar, som kan bidra till att göra nyproduktion av byggnader mer energieffektiva.

Mer om Derome AB i vår utställning…

Mer om SP i vår utställning…

Taggat , , , , , , , , , ,