Nyheter

Guide till KRAV-märkt julskinka

Varje år vid den här tidpunkten hör konsumenter av sig till KRAV och undrar var de kan köpa KRAV-märkta julskinkor. För tredje året i rad presenterar därför KRAV en unik julskinkeguide på sin webbplats.

 KRAV-julskinkaAntalet julskinkor från KRAV- grisar blir rekordstort i år. Totalt beräknas 230 ton julskinka nå handeln från nu och fram till jul.

– Det är en ökning med mer än 20 procent jämfört med i fjol, säger Dirk van der Krogt, ekoansvarig på Svenskt Butikskött som styckar merparten av allt ekologiskt griskött i Sverige.

Trots ett rekordstort antal skinkor från grisar i KRAV-certifierad uppfödning är det bara en bråkdel som får märkas med KRAV-märket. Orsaken är att de allra flesta julskinkorna behandlas med nitrit som ger dem längre hållbarhet och rödare färg. De säljs därför som ekologisk skinka. Nitrit är en tillsats som KRAV inte tillåter eftersom forskning visar att nitrosaminer kan ge cancerframkallande effekter. Nitrit som kommer ner i magsäcken kan omvandlas till nitrosaminer.

I år når cirka 3,5 ton KRAV-märkt julskinka svenska butiker och 20 restauranger. Yterligare 1,5 ton KRAV-märkt skinkstek, som man kan göra egen julskinka av, finns att beställa.

KRAVs julskinke-lista hittar du här.

Taggat , , ,