Nyheter

Greta Thunbergs sommarprat drog miljonpublik

Miljöaktivisten Greta Thunbergs sommarprat lockade en rekordstor publik, skriver Sveriges Radio i ett pressmeddelande.

Över en miljon personer lyssnade när hennes Sommar i P1 sändes på midsommardagen och poddversionen av programmet, som finns i såväl svensk som engelsk version, har över 870 000 lyssningar efter tre dygn.

Greta Thunberg: ”Våra kejsare är nakna”

I sitt sommarprat berättar Greta Thunberg om det känslosamma tal hon levererade vid FN-mötets öppnande, ett tal som uppmärksammades världen över, och säger att hon hade bestämt sig för att göra det mesta möjliga av sitt framträdande.
– Att prata i FN:s generalförsamling får man förmodligen bara göra en gång i livet. Så nu gäller det att passa på att säga sådant som jag kommer att kunna stå för resten av livet, säger Greta Thunberg.
Det har varit ett minst sagt händelserikt år för Greta Thunberg, då hon bland annat seglade över Atlanten till New York och FN:s klimattoppmöte.

– Presidenter, premiärministrar, kungar och prinsessor kommer fram och vill prata. De känner igen mig och ser plötsligt sin chans att få ta en bild som de kan lägga upp på sitt Instagramkonto med hashtaggen #savetheplanet, säger den 17-åriga klimataktivisten och fortsätter:

– Det verkar på något sätt få dem att för en stund glömma skammen över att deras generation svikit alla framtida generationer. Det verkar liksom bli lite lättare att sova på natten då.

Thunberg berättar också om hur det är att hamna i centrum när ens syfte är det motsatta.

– Mitt budskap är och har alltid varit: lyssna på forskarna, lyssna på vetenskapen, säger hon.

Lyssna på avsnittet med Gretas sommartal här!

Källa: Sveriges Radio och SVT

Taggat , , ,