Nyheter

Göteborgspriset 2015 – solenergi och effektivisering

Tre personer som gjort stora insatser inom solenergi och energieffektivisering får dela på Göteborgspriset för hållbar utveckling 2015. Priset är på en miljon kronor.

150518_Göteborgspriset2015Solcellsentreprenören Jeremy Leggett från Storbritannien, tidigare borgmästaren i Heidelberg Beate Weber-Schuerholz och tyske pionjären inom energieffektivisering Peter Hennicke delar på Göteborgspriset för hållbar utveckling 2015.

Jeremy Leggett är en engelsk företagare och opinionsbildare som idag driver det egna företaget Solarcentury. Solarcentury är Storbritanniens största privata solcellsföretag. Bland annat sköter företaget installationer för IKEA i deras pilotprojekt att sälja solcellspaket.

Peter Hennicke har kallats Tysklands ”biskop” inom energieffektivisering och har varit en pionjär för energiomställningen die Energiewende. Redan 1985 skrev Hennicke boken “Die Energiewende ist möglich”. Hennicke har haft positioner som chef för det ledande Wuppertal Institute for Climate, Environment and Energy, arbetat för FN och är idag medlem i Romklubben.

Beate Weber-Schuerholz blev borgmästare i Heidelberg 1990 och under två mandatperioder (1990-2006) lade hon grunden till den ledande position inom energieffektivisering som Heidelberg har bland världens städer idag. Genom samarbete med det lokala näringslivet, styrning av det kommunala energibolaget, finansiering för energieffektivisering av byggnader och stora satsningar på bland annat kollektivtrafik minskade Heidelberg sina CO2-utsläpp med 30 procent mellan 1993 och 2007. Idag har Heidelberg bland annat världens största passivhus-område.

Läs mer…

Taggat , , ,