Nyheter

Göteborgs nya elbusslinje vinner europeiskt hållbarhetspris

Göteborgs elbusslinje 55 (ElectriCity) har tilldelats The European Solar Prize 2015 för bästa exempel på hållbar kollektivtrafik som drivs med förnybar energi. Priset delas ut till europeiska hållbarhetsprojekt inom olika områden. Akademiska Hus är en av projektets samarbetspartners.

151208_ElectriCity_julbelysning_bussThe European Solar Prize 2015 delas ut av The European Association for Renewable Energy, EUROSOLAR, till projekt som på ett föredömligt sätt syftar till att höja allmänhetens kunskap kring en av vår tids viktigaste utmaningar: energiomställningen till ett hållbart samhälle.

Årets pris i kategorin Transport and Mobility går till ElectriCity med motiveringen ”Exemplary supply of public transport with renewable energy as part of a cooperation between city and science”.

Den 15 juni var det officiell trafikstart för Göteborgs första elektriska busslinje. Bussarna är tysta och utsläppsfria, och drivs på el från vind- och vattenkraft. Busslinjen är en av de modernaste i världen, och låter passagerarna ladda mobilen ombord och kliva av och på bussen inomhus.

ElectriCity är ett samarbete mellan forskning, industri och samhälle där nya lösningar för framtidens hållbara kollektivtrafik utvecklas, demonstreras och utvärderas. En av parterna är Akademiska Hus, som engagerar sig i projektet för att i sitt uppdrag att stärka Sverige som kunskapsnation främja hållbara kommunikationer till och från campusområdena Chalmers Johanneberg till Chalmers Lindholmen.

Källa: Akademiska Hus

Taggat , , , , , ,