Nyheter

Göteborg utsedd till Årets klimatstad 2015

Göteborg har av en internationell jury utsetts till Sveriges klimatstad 2015 i WWFs stadsutmaning Earth Hour City Challenge. Staden belönas för sina ambitiösa och innovativa klimatstrategier, gröna obligationer och arbetet med att minska invånarnas konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp.

150319_Gbg_Klimatstad2015Göteborg imponerade på juryn med ambitiösa klimatmål på både kort och lång sikt och har stor potential att förverkliga sina visioner. Staden har också börjat mäta och sätta mål för konsumtionens klimatpåverkan och är en förebild som kan inspirera andra att följa efter, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Göteborg var först i världen 2013 med att ge ut gröna obligationer för att finansiera hållbarhetssatsningar. Hittills har 2,3 miljarder kronor kommit in som bland annat satsats på ett 100-tal elbilar, biogasproduktion och vattenrening. Ett klimatstrategiskt program och ett 70-tal klimatåtgärder, så kallade City actions, har rapporterats in till den globala rapporteringsplattformen för WWFs stadsinitiativ.

Göteborgarnas livsstil skapar minst åtta ton koldioxidekvivalenter i genomsnitt per person och år, målet är att minska dem till 3,5 ton per person och år till 2035. De nya beräkningarna innebär att utsläpp utanför kommungränsen tas med och man vill uppmuntra invånarna att resa och konsumera mer klimatsmart.

Andra positiva insatser som lyfts fram av juryn är samarbetet med forskare, bygg-och industrisektorn och andra städer kring innovationer.

Juryns motivering lyder: ”Göteborg har utsetts till Sveriges Klimathuvudstad 2015 för imponerande åtaganden på både kort och lång sikt och ambitiösa mål som omfattar konsumtion och innovativa strategier, till exempel gröna obligationer. Genom samarbete med akademiska institutioner och med utgångspunkt i vetenskapliga fakta skapar Göteborg förutsättningar för utveckling av innovativa idéer med ekonomisk potential. Helhetsgrepp där utsläpp, strategi och åtgärder hänger samman och rejäla investeringar i klimatåtgärder per person, gör Göteborg till en sann ledare”.

Prisutdelningen skedde den 17 mars vid en konferens i Stockholms stadshus. Förutom Göteborg var Eskilstuna och Västerås finalister i årets tävling.

Den 9 april avgörs vem som får titeln Årets globala klimatstad – Global Earth Hour Capital 2015. Det offentliggörs på en internationell konferens, ICLEI World Congress 2015, om hållbara städer i Seoul i Sydkorea.

Till WWF:s webbsida

Källa: WWF

Taggat , , ,