Nyheter

Genombrott för bränslecellsbilar 2015 – Hyundai gör podcast om Vätgas

27 april lanserar Hyundai Vätgaspodden. Syftet med att göra Sveriges första podcast om vätgas är att öka kunskapen hos beslutsfattare och att bemöta myter som finns. Denna unika satsning markerar också att 2015 blir året då bränslecellsbilar, tankade med vätgas, tar sig in på den svenska marknaden.

141210_VätgasbilFör att öka kunskapen om vätgasen som energibärare och för att berätta mer om vätgasens fördelar för bilindustrin och samhället i stort, har Hyundai producerat en tio avsnitt lång podcastserie, Vätgaspodden. Programledaren Mattias Goldmann intervjuar forskare, tekniker, internationella politiker och andra experter på vätgas om nutida och framtida användningsområden för vätgas och bränsleceller, där den gemensamma nämnaren är strävan efter att reducera koldioxidutsläpp och andra växthusgaser.

På måndag 27/4 släpps de två första avsnitten, och under de kommande fyra måndagarna kommer två nya avsnitt att publiceras varje vecka.

Avsnitt 1 – Vätgasen i Sverige – varför är det viktigt?
Björn Aronsson, verksamhetschef på Vätgas Sverige, berättar om utmaningarna och fördelarna med en introduktion av vätgas i den svenska fordonssektorn. Björn sätter också Sverige i perspektiv till andra EU-länder som kommit längre i sina vätgas-satsningar, t ex Norge och Danmark. Björn avslöjar även hur infrastrukturplanerna för tankstationer med vätgas ser ut, och hur implementeringen ska ske under kommande år.

Avsnitt 2 – Vätgas och pingisbollar
Raketforskaren Lars Stenmark berättar om sin senaste uppfinning makrosfärerna – en ”pingisboll” som fylls med vätgas och som kan komma att ersätta den traditionella tankningstekniken för vätgas och andra gaser. Avsnittets andra gäst Jonas Flädjemark, är kollega med Lars och berättar bland annat om att köra rally med vätgasbilar. Lars berättar också om hur vätgas kan komma att revolutionera framtidens rymdfärder.

Här finns länkarna för podcasten:
ITunes
Soundcloud

Källa: Vätgas Sverige

Taggat , , , , ,