Nyheter

Gas ökar mest i svenska fordon

Försäljningen av fordonsgas har stigit med åtta procent under första halvåret, vilket är mer än alla andra drivmedel. Andelen biogas ökar också.

Biogas_VGRSCB:s statistik för första halvåret 2014 visar att försäljningen av fordonsgas fortsätter öka. Leveranserna i hela landet uppgick till drygt 79 miljoner normalkubikmeter vilket är en ökning med åtta procent jämfört med första halvåret 2013.

Bussar och lastbilar
Andelen biogas, som varierat över tid, har ökat hittills i år och uppgick för de första fyra månaderna till 60 procent. För april månad var siffran för andelen biogas 62 procent.

Biogas_bondeDe senaste 15 åren har marknaden för fordonsgas vuxit för varje år. Antalet gasbilar är nu uppe i närmare 46 000. Särskilt intressant är marknaden just nu för gasbussar och för de riktigt tunga lastbilarna och ett flertal nya lastbilsmodeller har nyligen lanserats av både Volvo och Mercedes.

Försäljningen av fordonsgasen fortsätter att öka vilket är glädjande. Samtidigt vet vi att skattebefrielsen för biogasen snart löper ut. Utan skattebefrielsen måste vi få till ett nytt fungerande styrmedel som styr mot ökad produktion och användning av biodrivmedel. Efter valet måste regeringen snabbt tillsätta en utredning för att, tillsammans med branschen, slå fast långsiktiga spelregler för att uppnå en fossiloberoende fordonsflotta 2030, säger Anders Mathiasson, vd Energigas Sverige i ett pressmeddelande.

Källa: ATL – Lantbrukets Affärstidning

Taggat , , , ,