Nyheter

Fores: Ny lag hårt slag mot nya satsningar på biodrivmedel

Från den 1 januari 2016 får inte nya satsningar på biodrivmedel från spannmål stimuleras ekonomiskt enligt ett lagförslag från regeringen. 2030-sekretariatet, som drivs av den gröna liberala tankesmedjan Fores rasar mot förslaget. De menar att det kommer att slå hårt mot den pågående biodrivmedelsboomen.

150930_biodrivmedel-taxiLagförslaget som regeringen nu lägger baseras på ett EU-direktiv som säger att biodrivmedel från spannmål från nyare eller avskrivna anläggningar inte längre får stimuleras ekonomiskt då den anses konkurrera med livsmedelsproduktion. 2030-sekretariatet menar dock att lagen hotar att slå undan förutsättningarna för nya svenska biodrivmedelssatsningar.

Befintliga anläggningar påverkas inte, men det här hotar att lägga en död hand över alla nya investeringar i biodrivmedel. Och det är helt fel väg att gå om vi vill nå en fossiloberoende fordonsflotta, säger Mattias Goldmann, vd för Fores med 2030-sekretariatet.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (Mp) försvarar regeringens nya lag om biodrivmedel. Åsa Romson menar i stället att lagen skyddar branschen. Det nya lagförslaget är ett villkor från EU för att få stötta branschen i övrigt, menar Romson.

Den svenska koldioxidskatten är enligt EU en olaglig subvention till biodrivmedelsbranschen och skulle vi inte få ha ett fortsatt undantag, ja då kommer hela biodrivmedelsbranschen få böta, säger hon och fortsätter:

Genom att göra den här lagen förlänger vi undantaget för i stort sett hela branschen. Tills vi har ställt om hela skattesystemet behöver vi det här undantaget från statsstödsreglerna.

Satsningar på biodrivmedel hotas av ny lag.

Åsa Romson försvarar den nya lagen om biodrivmedel. 

Källa: Miljö Online

Taggat , , , , , , ,