Nyheter

Förbud öppnar världsmarknad för cellulosaprodukt?

EU-kommissionen förbereder ett direktiv som kan förbjuda kemikaliefyllda superabsorbenter i livsmedelsförpackningar för färsk mat. Det kan gynna företag som positionerat sig med miljövänliga cellulosaprodukter.

150831_cellcombSuperabsorbenter i förpackningar för färska livsmedel som kött och fisk ska ta bort vätska och stoppa bakteriespridning men kan vara skadliga om de sprids i livsmedlen. Vissa länder oroas för cancerriskerna med dessa förpackningar och EU-kommissionen kommer sannolikt med ett direktiv som kan leda till ett förbud inom kort. Det handlar om kemikaliefyllda livsmedelsabsorbenter i tråg med öppna kanter, försedda med trelagers laminerade papperslappar i botten.

Ett företag som tidigt flyttat fram positionerna med tanke på ett eventuellt förbud är Cellcomb i Säffle. Här hoppas man skörda framgång på världsmarknaden för absorptionsmaterial till förpackade livsmedel med en egen miljövänlig produkt av cellulosa. Förra sommaren skedde ett kraftigt uppsving för Cellcomb. Konkurrenterna har inte hunnit med utan sitter på investeringstunga konverteringsmaskiner för den gamla tillverkningen.
Vi hade detta med EU på känn tidigt och utvecklade ett högabsorberande material med förslutna kanter och med en biofilm. Produkten bygger på ett mångårigt utvecklingsarbete som lett fram till vart vi nu står, säger företagets vd Henric Nedéus i kommande nummer av Process Nordic/Nordisk Papperstidning.
En del i innovationen är att Cellcomb utvecklat absorbenten så att den aktiveras och utsöndrar en ofarlig gas för att öka hållbarheten på livsmedlet när det förpackats. Gasen kan styras så att den utsöndras i rätt mängd för respektive livsmedel. Tidigare sprutades gas in i förpackningen innan förslutning vilket också gav en förpackning som var mer än dubbelt så stor under transport, men på det här sättet kan hållbarheten på maten förlängas samtidigt som förpackningsstorleken kan minskas.
– Vi jobbar lite ekoteknologiskt i framkant som en liten aktör och tittar på rena fibrer för den här processen och tar skogsråvaran till en ny dimension. Gasen som utsöndras av absorptionsmaterialet är inte konstig. Den kan resultera i att maten håller en dag extra. I stället för att förpacka lördag/söndag för att vara ute i handeln på måndagen, kan man tänka sig att produktion ske på fredagen.
Tack vare att marknaden är så oerhört stor så räcker det att vi tar en liten andel för att det skall bli ett mycket lönsamt företag, avslutar Henric Nedéus.

Hämtat ur Mentor Newsroom & Nordisk Papperstidning

Taggat , , , , , , , ,