Nyheter

Folksams färgtest: Kraftig förbättring av kvalitén på utomhusfärger

Vår utställare Folksam har koll på det här med utomhusfärger. Vi fick en genomgång av deras färgtest av Stefan Hjort, konsult som varit med från starten. Detta i samband med att den nya montern kom på plats i vår utställning.

I montern hittar du de färger som både klarat testet och är miljövänliga. Det är de flesta på bilden här intill.

130909_Folksam_burkarHela 16 av 45 färger får godkänt när Folksam redovisar testresultatet av Sveriges vanligaste utomhusfärger. Det är mer än en fördubbling av antalet godkända färger jämfört med färgtestet 2010 då endast sju färger fick godkänt.

Åtta av utomhusfärgerna har efter två år möglat så mycket att Folksam helt avråder från köp. Ytterligare 18 färger som testats har en långsammare mögelpåväxt och får därför betyget ”tveksamma köp” för den som ska måla om huset. Tre färger klassas som ”tveksamma köp” då de är lösningsmedelsbaserade.

Vi engagerar oss i det som våra kunder bryr sig om. Att skydda villan från mögelpåväxt är en sådan sak. Genom Folksams färgtest kan vi påverka färgproducenterna att förbättra färgernas kvalitet och därmed hjälpa våra kunder att göra mer hållbara val. Det är mycket glädjande att se att så många fler färger än tidigare får godkänt i år, säger Karin Stenmar, miljöchef Folksam.

Läs hela artikeln här…

Hur ska man då göra för att lyckas med fasadmålningen, och slippa göra om den på sisådär 15 år? Stefan har några råd:

* Bra virke
* Grundolja
* Måla med grundfärg 1 gång
* Måla med toppfärg 2 ggr
* Ändträbehandla

Taggat , ,