Nyheter

Fem resor där tåget är snabbare än flyget

Ibland går det faktiskt rejält mycket fortare att ta tåget än flyget. Till exempel kan man tjäna nästan tre och en halv timme på att ta tåget mellan London och Paris! Och det går även fortare att ta tåget mellan Stockholm och Göteborg – i alla fall nio minuter.

190220_tåg-snabbare-än-flygNu kommer det ytterligare argument att ta tåget i stället för flyget, förutom att det är klimatsmart kan man faktiskt också ibland tjäna tid. Reseplattformen GoEuro har räknat ut vilka som är de grönaste och snabbaste resorna i Europa.

– Medan passagerare nog är medvetna om att det är grönare att resa med tåg eller buss, kan vissa bli överraskade att det till och med kan vara snabbare än att ta flyget. Speciellt om du ska på en kort resa kan det löna sig att utforska alternativen och kolla in den totala restiden innan bokning, säger Naren Shaam, grundare och vd för GoEuro.

Studien välkomnas bland annat av David Andersson, klimat- och konsumtionsforskare vid Göteborgs universitet. Till Dagens Nyheter säger han att det är bra att man tagit sig tid att titta på den sammanlagda restiden för flyg och tåg.

 På de här distanserna innebär tåget dessutom obruten tid som kan ge arbetsro eller möjlighet att låta tankarna vandra, något som också kan värderas högt.

Han tillägger dock att det samtidigt är svårt för tåg och andra trafikslag att tävla med flyget så länge vi i huvudsak ser resan som något som ska klaras av så snabbt som möjligt.

Men allt fler återupptäcker också resan med tåg eller båt. I Facebookgruppen Tågsemester tipsar medlemmarna varandra om alltifrån smidiga resrutter till hur man bäst avnjuter ett tre timmars stopp i Zürich eller var man bör äta frukost i Hamburg.

– Jag tror att den här trenden har potential att påverka politiken och marknaden samt bana väg för lösningar med färre byten och högre komfort för en mer köpstark grupp, avslutar David Andersson.

Källa: DN

Taggat , , , ,