Events

Seminarium/nätverksträff: Saltad nota – vad får du på tallriken?

6 mars, 2014
12:00
 till 
16:00

Förr kunde det hända att kyparen liksom räknade fel. I branschen talade man om att salta notan. Att den mätta och belåtna kunden gärna kunde luras att betala några tior för mycket. Idag är krogfusket satt i system. Ingen har förmodligen mixtrat med slutsumman. Det är istället maten det handlar om. Om förfalskade menyer och mängder av dolda tillsatser.

140220_Mats-Eric_NilssonMed Den hemlige kocken öppnade Mats-Eric Nilsson hundratusentals konsumenters ögon. Plötsligt såg vi vad livsmedelsbutikernas produkter egentligen innehåller och började leta efter äkta varor.

Med Saltad nota tar han nu nästa steg. I den nya boken avslöjas även här med intressanta historiska tillbakablickar det utbredda matfusket på allt från enkla kaféer och snabbmatsställen till lyxiga restauranger.

Ärligt talat har du ingen aning om vad som ligger på tallriken. När du handlar i en vanlig butik har du åtminstone den finstilta innehållsförteckningen att gå efter. Men på krogen blir din beställning som ett skott i mörkret.

140220_saltad-notaAllt fler svenskar äter ute. Tevekockarna är lika populära som rockstjärnor. Dags alltså för världens första bok som på allvar granskar restaurangbranschen. Och som guidar dig förbi de värsta fällorna! Mats-Eric Nilsson har tidigare besökt Ekocentrum när han släppte sina böcker Den hemlige kocken och Äkta vara. Båda gångerna har hans föredrag varit mycket uppskattade. Nu är han tillbaka – både som författare och redaktör!

140220_Hunger_omslagFörlaget bakom magasinen Filter och Offside har startat en ny mattidning. Hunger ska granska livsmedelsindustrin och restaurangbranschen, men även inspirera hemmakockarna.

– Det började som en journalistisk tanke ungefär som med Offside. Här finns ett område som vi känner passionerat inför, liksom många med oss, men vi tycker att journalistiken har fastnat i en mall med väldigt mycket recept och dukningstips inför högtiderna. Det finns betydligt mycket mer av kritiskt granskande att göra, säger Tobias Regnell, VD på Offside Förlag. Chefredaktör för Hunger är – Mats-Eric Nilsson.

140306_Anne_Håkan_Thörnström

En sådan här dag behövs en slags motvikt till den lätt svarta restaurangbild som Mats-Eric målar upp. Vi har därför bjudit in någon som kan berätta om restaurangmat som aldrig fuskas fram, och som aldrig ljuger om sitt ursprung. Det blir en finkrog. För riktigt bra mat måste få kosta lite.

Hemliga gäster… Nu kan vi presentera den hemlige gästen, som är flera! Anne och Håkan Thörnström driver tillsammans Thörnströms Kök och Privata Rum i Göteborg. Thörnströms Kök öppnade 1997. 14 år senare fick de en stjärna i Guide Michelin. 2013 vann Håkan Kockarnas Kamp i TV, och blev om möjligt ännu mer känd ”ute i stugorna” med sin lågmälda humor och envishet kombinerad med ödmjukhet.

– ”Förmodligen tycker du precis som jag, att mat inte bara är något man använder för att snabbt tanka energi. Mat är livet! Ju godare mat desto godare liv. Att göra utflykter bland kökets ingredienser och skapa glädjeämnen på matbordet är någonting som jag och mina hängivna medarbetare aldrig kommer att tröttna på.” skriver Håkan på hemsidan.

Det finns fler krogar – och caféer – som jobbar med schysst mat! Idag får du träffa några av dem som valt en ekologisk och rättvis inriktning på sin verksamhet:
140306_gunneboKänslan av att ta en promenad i Gunnebos köksträdgård i samband med en lunch är underbar! Hör deras kökschef Patrik Sewerin berätta om en råvarufilosofi som känns i hjärtat! Gunnebo Kaffehus och Krog är certifierad av KRAV och Västsvensk mersmak.

140306_waycup

WayCup Café startade vid Järntorget i Göteborg förra året med idén om att bli ett justare café. Här strävar man efter att servera de bästa just nu i en riktigt schysst och trevlig miljö. Därför är råvaror och leverantörer noggrant utvalda och inredningen återanvänd och upcyclad. Resultatet blir helt enkelt en godare upplevelse och en härligare magkänsla. Vi får höra historien bakom WayCup under eftermiddagen.


Du får boken Saltad Nota och magasinet Hunger med dig hem!

Anmälan och kostnader:

Anmäl dig senast den 24 februari 2014!

För medlemmar i Ekocentrums miljösamordnarnätverk: 890 kr per person.

För övriga deltagare: 1.190 kr per person. Allergier? Notera i meddelanderutan!

Nyfiken på vårt nätverk? Läs mer här…

Deltagaravgifterna är ex moms. Fika, lunch, boken Saltad Nota och magasinet Hunger ingår i priserna. Vi fakturerar i efterskott. Vänligen notera att anmälan är bindande, men får överlåtas på annan person.

Engelsk artikel om seminariet i Göteborg Daily…