Events

Peas on Earth II, Bönan som minskar klimatpåverkan

2 september, 2015
18:00
 till 
19:30

Ärtväxten tillför kväve till jorden och minskar behovet av konstgödning. Den är energirik, socker och stärkelse kan omvandlas till fordonsbränsle, protein utvinnas som fodertillskott och livsmedel och fibrer utnyttjas som bränsle både för värme och el. Kan alla de sojaprodukter som finns på marknaden ersättas med protein från svenska ärtor och bönor?

Janne LundhJanne Lundh, vd och grundare av Ecoetanol@Sweden AB, presenterade på sex år sedan projektet på en Caféafton. Sedan dess har mycket hänt, storskalig odling på Visingsö, utveckling av mobil skördetröska, spännande samarbete med forskning, kommun och industri.

Många menar att baljväxter är framtidens livsmedel, men trots detta är produktionen och konsumtionen av baljväxter idag liten i Sverige.

Baljväxtakademin http://www.baljvaxtakademin.se vill stärka baljväxternas roll i jordbruket, livsmedelsindustrin och våra matvanor.

Divya Jagasia, ordförande i baljväxtakademin är övertygad om att en ökad produktion och konsumtion av baljväxter kan bidra till en utveckling mot nya välsmakande och spännande livsmedel, ett mer hållbart jordbruk och hälsosammare matvanor med lägre miljöpåverkan. Hon kommer att berätta om baljväxternas fördelar och säga något om akademins arbete.

Lasse Odén, IfM håller ihop kvällens föredrag och diskussioner.

Kvällen är ett samarbete med Ingenjörer för Miljön, IfM

Referat från föreläsningen (pdf): Peas on Earth II

sfr-logo_litenOnsdagskvällar på Ekocentrum genomförs under höst- och vårterminerna i samarbete med olika aktörer, alltid i syfte att öka kunskapen om hållbar utveckling. Öppet fram till kl 20.00 för alla intresserade, med fritt inträde både till föreläsningar och utställning! Passa gärna på att ta en fika i vårt ekoreko-kafé när du är här – välkommen!

Onsdagskvällar på Ekocentrum  är ett kontinuerligt samarbete med Studiefrämjandet Göteborg  – Mölndal