Events

Lera – klimatsmart byggnadsmaterial i modernt byggeri

27 februari, 2019
18:00
 till 
19:30

I september 2018 ordnade vi en mycket uppskattad kväll om ler- och halmhusbyggnad. Nu upprepar vi detta tema och bjuder in alla intresserade att både få en föreläsning, och tillfälle att diskutera och utbyta erfarenheter – välkomna!

Ulf Henningsson, Mölndal, berättar allmänt om olika metoder och hur leran kan användas såväl som för byggnadsvård som i modern nybyggnation. Ulf är civilingenjör Väg och Vatten på Chalmers, och driver sedan år 2002 firman Eko Ulf, med fokus på ler- och halmbyggehantverk, konsultationer och kurser/föredrag i ämnet. http://www.ekoulf.se/


Arkitekten Lillemor Husbergs halmhus
(lerputs invändigt, kalkputs utvändigt) i Brantevik, Österlen.

180919_lerhus_vägg

Olle Hagman, Göteborg, författare till böckerna ”Väggar av ved” och ”Mura med ved” som handlar om kubbhus, berättar om vedmurning. Olle är också civilingenjör Väg och Vatten samt dessutom docent från Göteborgs Universitet (sociologi). Numera som pensionär: fritidsforskare rörande kubbhus. http://kubbhus.se/

 

 


Majas och Jespers halmhus (lerputs invändigt och utvändigt) i Bottna, Bohuslän.

Föreläsningen är gratis och kommer hållas i utställningens rum för hållbart byggande, alla intresserade är välkomna! Du behöver inte föranmäla dig, först till kvarn gäller.

Fika finns att köpa i Ekocentrums café. Utställningen med goda exempel på hållbara lösningar är öppen till 20.00 denna kväll.

Referat från kvällen, av Beatrice Lundberg: 190227_Referat Lera – klimatsmart byggnadsmaterial

Här hittar du presentationerna:

180919 Lera som byggmaterial Ulf

180919 Olle Hagman

180919 Lerbyggekväll