Events

Kostnadsfri utbildning & workshop: Affärsidé med den marina plasten som råvara – En del av Plast i vårt hav – från skräp till resurs

21 april, 2021
15:00
 till 
18:00

Är du intresserad och vill veta mer hur du kan utveckla en cirkulär affärsmodell utifrån Circular Business Model Canvas (CBMC) och arbeta med den marina plasten som råvara? Då är du välkommen att delta i en kostnadsfri digital utbildning och workshop onsdagen den 21 april kl. 15 – 18. Utbildningen sker i samarbete med Coompanion och Sotenäs Testbädd för Marina avfall.

Utbildningen är en del av projektet Plast i vårt hav – från skräp till resurs. Med utbildningen vill vi inspirera och skapa förutsättningar för entreprenörer och alla intresserade att skapa affärsidéer utifrån en hållbar affärsmodell (CBMC)och med den marina plasten som utgångspunkt.

Upplägg och innehåll

♦  Introduktion och digitalt mingel

♦  Emily-Clair Goksöyr från Sotenäs Symbioscenter berättar om Sotenäs Testbädd för Marint Avfall, en testbädd som vänder sig till entreprenörer som vill testa sina ideér med den marina plasten som råvara. Här får du också ta del av historien bakom verksamheten Out of Ocean som idag både har produkter på teststadie och färdiga produkter producerade av marin plast.

♦  Ingrid Westerfors från Coompanion beskriver verktyget Circular business model Canvas och hur det kan användas för att utveckla en cirkulär affärsmodell. Ingrid bjuder på olika exempel och visar på hur CBMC kan stödja cirkulär affärsutveckling.

♦  Workshop – Presentera dig och din idé i mindre grupper. Vi hjälper varandra se möjligheter kring hur vi kan utveckla cirkulära affärsmodeller kring CBMC kring marin plast.

♦  Delande av tankar och idéer och summering. Hur går vi vidare? Vad är ditt nästa steg?

♦  Information om kostnadsfritt stöd via Sotenäs testbädd och Coompanion

Utbildare

Emily-Claire Goksöyr, Sotenäs Symbioscenter och innovatör till företaget Out of Ocean 

Emily-Claire kommer att berätta om en ny spännande testbädd som är under utveckling och som fokuserar på marint avfall. Denna testbädd är kopplad till Sotenäs Marina Återvinningscentral där material från havet och stränderna samlas in för återvinning. Tanken bakom testbädden är att hjälpa företag som vill arbeta med marint skräp att ta steget mot att produktifiera deras idé genom att få hjälp med både prototyputveckling men även coachningstillfällen kopplat till cirkulär ekonomi och affärsutveckling.

Emily-Claire jobbar som symbiosutvecklare på Sotenäs Symbioscentrum och är idag projektledare för testbäddsprojektet som finansieras av Vinnova. Med en arkitektmaster i bakfickan är hon även mycket intresserad av design och formgivning med spetskompetens kring plast i havet från ett tidigare examensarbete på Chalmers.

Ingrid Westerfors, Coompanion

Ingrid Westerfors kommer presentera ett nytt verktyg för att att utveckla cirkulära affärsmodeller. Ingrid arbetar som projektledare och rådgivare på Coompanion, som har i över 30 år arbetat med att stödja start och utveckling av kooperativt, samhällsnyttigt och hållbart företagande. Ingrid har en bakgrund inom miljö- och omställningsrörelsen och utbildning inom Hållbar Samhällsutveckling och Hållbart företagande. Efter flera år på Ekobanken, med fokus på att finansiera samhällsnyttigt och hållbart företagande har hon arbetat på Coompanion med innovationsprojektet Divercity, ett projekt kring utveckling av byggemenskaper och hållbart byggande. På Drivhuset arbetar hon med att främja innovation och samverkan mellan studenter och småföretag.

Anmälan och övrig information

♦  Utbildningen är kostnadsfritt och anmälan ska ske senast den 19 april i nedan formulär.

♦  Målgruppen är entreprenörer, företag och övriga intresserade

♦  Två dagar före kursen skickas en kallelse med information och länk till Zoom för att ansluta

Om Ekocentrum

Stiftelsen Ekocentrum har som syfte att sprida kunskap och inspiration i hållbarhetsfrågor och står oberoende av vinstintressen. Vi erbjuder några av Sveriges mest uppskattade miljö- och hållbarhetsutbildningar och har en permanent utställning som visar goda exempel i framkant. Vill du få löpande månadsvis information från oss rekommenderar vi dig att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Det gör du genom att klicka här!

Stiftelsen Ekocentrum, Coompanion, Sotenäs Symbioscentrum och Västra Götalandsregionen

Utbildningen är delfinansierad av Västra Götalandsregionen, VGR