Events

FN:s globala mål nr 9: Hållbar industri, innovation & infrastruktur

8 november, 2017
18:00
 till 
19:30

Hösten 2015 antog FN 17 globala mål för hållbar utveckling. I en serie föreläsningar berättar forskare från Göteborgs universitet och Chalmers om ett av hållbarhetsmålen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet.

171108_Global-mål-9_GMV

 

 

 

 

 

Det är nu dags för det globala målet nummer 9 som handlar om att bygga upp en motståndskraftig infrastruktur, verka för en inkluderande och hållbar industrialisering och främja innovation.

Föreläsare:

Johnn Andersson, Miljösystemanalys, Institutionen för Teknikens ekonomi och organisation, Chalmers

Hur kan vi förstå och skynda på utvecklingen av framtidens hållbara teknik?

För att möta globala miljö- och samhällsutmaningar krävs nya sätt att möta våra behov av energi, transport, mat och andra produkter och tjänster. Men att förändra hur vi gör innefattar också att förändra hur vi tänker, hur vi agerar, vad vi värderar och vem som har makt och inflytande i samhället. Frågan är hur vi kan förstå den komplexa miljö som ny teknik växer fram inom, och hur samhällets aktörer kan skynda på utvecklingen och spridningen av framtidens hållbara lösningar. Mer om Johnn här…

Maria Sundin, Institutionen för fysik, Kristina ”Snuttan” Sundell och Angela Wulff, bägge från Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet

Innovationer och hållbara hästhinder

Maria, Snuttan och Angela forskar inom så skilda områden som astrofysik, zoofysiologi och marinekologi, men deras gemensamma hästintresse gjorde att de började diskutera idéer till smarta hopphinder utifrån hållbarhetsperspektivet! De kommer att prata om hållbara innovationer med exempel från designen av ett miljösmart hinder till Göteborg Horse Show. Med designen vann de  tävlingen som miljösmartaste hindret. Ett nytt hinder togs även fram till EM 2017. Forskningen inom hästsport bedrivs i samarbete med Chalmers forskningssatsning på idrottsteknologi. Mer om innovationerna och forskningen bakom dem här…

Föreläsningen är gratis och öppen för alla. Antalet platser är begränsat.
Anmälan krävs inte, men GMV bjuder föranmälda på kaffe, te eller juice i Ekocentrums kafé från och med kl 17.00. Om du vill få fika ska du anmäla dig här!


FNförbundet_loggaFöreläsningsserien om de 17 globala målen för hållbar utveckling arrangeras av Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV,  i samarbete med Ekocentrum. Vid varje föreläsning berättar en forskare från Göteborgs universitet och en forskare från Chalmers om ett av hållbarhetsmålen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet.

Läs mer om de globala målen…

Den här kvällen är ett samarbete med Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV och Göteborgs FN-förening.

 


sfr-logo_litenOnsdagskvällar på Ekocentrum genomförs under höst- och vårterminerna i samarbete med olika aktörer, alltid i syfte att öka kunskapen om hållbar utveckling. Öppet fram till kl 20.00 för alla intresserade, med fritt inträde både till föreläsningar och utställning! Passa gärna på att ta en fika i vårt ekoreko-kafé när du är här – välkommen! Onsdagskvällar på Ekocentrum är ett kontinuerligt samarbete med Studiefrämjandet Göteborg – Mölndal.