Events

Bygga med lera – workshop

18 september, 2019
18:00
 till 
19:30

Ulf Henningsson, en av Sveriges främsta lerbyggare visar hur det går till när man använder lera som byggmaterial på olika sätt. Den här kvällen provar vi på att putsa med olika fabrikat av färdigtillverkade lerfinputser på lerskivor.

180919_lerhus_väggLera – framtidens byggmaterial!

Lera passar både interiört och exteriört och kan kombineras med de flesta material. Byggda på rätt sätt håller lerhus bra även i vårt klimat med regn och rusk. Lera har i världen använts som byggmaterial sedan urminnes tider och är även idag ett av de mest använda.

Lerväggar är fria från de emissioner som många moderna material frigör i luften, till nackdel för vår hälsa och natur. Lera är ett modernt material ur den aspekten att det inte är resursslukande vid utvinning och bearbetning, vilket många konventionella byggmaterial är. Lera är också ett klimatsmart material då det går åt mycket liten energi när den bearbetas samt att det blir korta transporter då leran är allmänt förekommande i vår mark.

Det är dags att lera får status som fullgott byggmaterial även i Norden.

I Tyskland kan man redan idag köpa byggsystem med prefabricerade moduler i lera och halm och i byggvaruhandeln hittar man lerprodukter. Idag går det att be den svenska byggvaruhandeln importera till Sverige, men det känns inte ok att behöva göra en onödig frakt.

Föreläsare och workshop-ledare:

  • Ulf Henningsson, Lerbyggeföreningen
  • Ann-Mari Sannum, Ekocentrums arkitekt och eldsjäl för lerbygge

Varmt välkommen att själv prova på!

190829_Lerbygge

Läs mer – Ekocentrum visar lerbyggeutställning


Onsdagskvällar på Ekocentrum genomförs under höst- och vårterminerna i samarbete med olika aktörer, alltid i syfte att öka kunskapen om hållbar utveckling. Öppet fram till kl 20.00 för alla intresserade, med fritt inträde både till föreläsningar och utställning! Passa gärna på att ta en fika i vårt ekoreko-kafé när du är här – välkommen!

Onsdagskvällar på Ekocentrum är ett kontinuerligt samarbete med Studiefrämjandet Göteborg – Mölndal.