Nyheter

EU – krafttag för att minska mängden avfall

För femte året i rad har “Europa minskar avfallet”-veckan genomförts (vecka 47). I Sverige har ett 50-tal kommuner, organisationer, företag och skolor deltagit i projekt med syftet att minska mängden avfall. Ekocentrum ordnade en onsdagskväll på temat tillsammans med Renova.

131202_Renova_klass_TE12

131202_Renova_klass_TE12

2012 slängde vi 460 kg sopor per person och totalt 4,4 miljoner ton sopor i hela Sverige. Prognosen för år 2030 är en fördubbling, alltså 8,8 miljoner ton hushållsavfall. Då vi redan återvinner 99 procent av vårt hushållsavfall, finns den stora miljövinsten i att minska själva mängden, enligt Avfall Sverige, branschorganisationen inom avfallshantering och återvinning.

Under veckan ”Europa minskar avfallet” arbetar lokala krafter i hela Europa för att öka kunskapen om hur vi kan göra för att minska mängden avfall. I Sverige tävlar bland annat skolorna i Gislaved kommun om att slänga minst mängd mat.

Enligt Avfall Sverige skulle 5 procents minskning av mängden hushållsavfall i Sverige betyda att de årliga utsläppen av växthusgaser minskar med 300 000 ton. Detta, i sin tur, motsvarar de årliga utsläppen av växthusgaser i en medelstor svensk kommun.

Kvällen den 20 november talade Renovas miljöstipendiat 2013, Marcus Linder, om cirkulära affärsmodeller som minskar avfallsmängderna. Och en gymnasieklass fick motta Renovas miljöpris, för att de varit bäst på att utse en miljöhjälte…

Bilden: Vinnande klassen tar emot sitt pris! Fr vänster på bilden: Viktoria Edvardsson och Kurt Lindman från Renova, Elin Wahlgren, Sawza Hussein, Jesper Seth-Olsson och Johan Carlsson fr klass TE12 Fässbergsgymnasiet.

Mer om onsdagskvällen på tema avfallsminimering här – från vårt kalendarium…

Taggat , ,