Nyheter

Nanoteknik ska fånga solenergi

solceller

Forskare vid Lunds Tekniska Högskola har lyckats visa att nanotrådar kan användas för att bygga mer effektiva solceller. Resultatet ska publiceras i den amerikanska vetenskapstidskriften Science.

– Vad vi visat är att vi kan använda mindre material men med mer absorption, säger Magnus Borgström, forskare i halvledarfysik och huvudförfattare till artikeln i Science. – Det är en av de mest berömda vetenskapsjournalerna. Det här är intressant för hela världen, säger han.

Magnus Borgström tror att nanotrådssolceller kan komma att etablera sig som en ny och mer effektiv teknik än de traditionella plana kiselcellerna och dessutom till en lägre kostnad. Kiselcellerna kan i motsats till nanotrådarna bara ta upp en viss del av solens energi.

Forskarna i Lund har lyckats få ut mer energi från nanotrådarna än vad andra lyckats med tidigare – en verkningsgrad på 13,8 procent. Genom att använda trådar istället för tunn film krävs bara en tiondel av samma yta för att nå en viss effekt.

– Vi började 2008 och efter två år hade vi de första solcellerna med en halv procent i verkningsgrad. Det har sedan dess gått upp till 13,8, säger Magnus Borgström. Den avgörande svårigheten att övervinna har varit få fram rätt storlek på trådarna som byggs av halvledande indiumfosid. På en kvadratmillimeter stor yta ryms fyra miljoner trådar som har flera lager med olika egenskaper. Tekniken skulle kunna användas till traditionella solceller men även som ett skal till exempelvis en smart mobiltelefon. Det skulle då samtidigt fungera som laddare menar Magnus Borgström som beskriver det hela som ”en smart teknologi som är böjbar”.

I nuläget är det först och främst soligare länder än Sverige som är aktuella för solceller av nanotråd men det behöver inte sluta där.

– I mina ögon kan det även bli aktuellt för även för nordliga länder men vi har inte riktigt nått dit än, säger Magnus Borgström. Traditionella solceller kan bara ta upp en viss del av solens energi.

Källa: Sydsvenskan

Taggat , , ,