Det flytande, vertikala vindkraftverket utanför Lysekil ska skalas upp. Göteborgsföretaget Seatwirl finslipar designen på ett verk om 1 MW.

SeaTwirl S2- verkets benämningar_skurenI snart två år har den mindre prototypen, med en installerad maxeffekt om 30 kW, testats i vattnet utanför Lysekil. Tidvis har den levererat el till nätet. Och erfarenheterna är goda.

Vi var bara några få personer när vi utvecklade och installerade vindkraftverket, det är ett bevis för att det är en enkel lösning. Sedan har det stått pall för höst- och vinterstormar utan att vi har behövt reparera det, det är ett bevis för att det är en robust lösning, säger Gabriel Strängberg, vd för Seatwirl.

Vindkraftverket har tre vertikala rotorblad som rör sig med vinden. På höjden mäter konstruktionen ungefär 30 meter, varav ungefär 15 meter sticker upp ovanför vattenytan.

Hela verket snurrar, med undantag för generatorhuset strax ovanför vattenytan. Vajrar fästa i generatorhuset förankrar konstruktionen i havsbottnen.

Den undre delen består av ett flytelement och längst ner sitter en stabiliserande tyngd. Vattnet bär hela verkets last.

Seatwirl_VDDet betyder att våra lager inte behöver ta upp vikten för turbinen som i andra vindkraftverk, vilket minskar slitaget, säger Gabriel Strängberg.

En annan fördel med att vindkraftverket flyter är enligt företaget att det kan placeras på större havsdjup än traditionella vindkraftverk som står på bottenfundament.

Kraftverket är konstruerat i tre moduler för att det ska vara enkelt att byta ut delar vid reparationer så att produktionsstoppen ska bli korta. Det är en lösning som företaget nyligen beviljades patent för.

Efter erfarenheterna i Lysekil planerar nu Seatwirl en större version av det flytande vindkraftverket med en maxeffekt om 1 MW. Syftet är att visa att konstruktionen fungerar även i större skala. Utvecklingsarbetet för den nya versionen pågår för fullt, så det är ännu inte klart exakt hur den kommer att se ut. I runda slängar är planen att vindkraftverket kommer att mäta 60 meter över havet. Vindturbinen blir antagligen 50 gånger 50 meter stor, vilket kan jämföras med Lysekilssnurrans 10 gånger 10 meter.

Vi tittar på olika varianter av vindturbiner och fokuserar just nu optimeringsarbetet i huvudsak på konstruktionen ovanför vattenytan, säger Gabriel Strängberg.

Var det större vindkraftverket ska placeras är inte heller klart än. Företaget söker lämpliga platser, med havsdjup upp emot 100 meter, både i Sverige och utomlands.

Seatwirl noterades nyligen på börsen men ännu finns inte all finansiering för utveckling och montering av 1 MW-enheten. Nu söker företaget bidrag med målsättningen att verket kan monteras 2020.

Längre fram siktar Seatwirl på att bygga en ännu större version, med en maxeffekt på mellan 5 och 10 MW.

Källa: Ny Teknik

Seatwirl är ett av de goda exemplen i Ekocentrums utställning “Hållbar stad – hållbart samhälle”. De var tidigare ett av de 20 exemplen på hållbara innovationer i Västra Götalandsregionen, i temautställningen “Innovationer för det goda livet”.

Etiketter: , , , Last modified: 16 maj, 2017