Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Kategorier:

Öl är den äldsta av alla alkoholdrycker, eftersom den förmodligen är jämnårig med spannmålsodlingen. För 10 000-15 000 år när delar av jordens befolkning blev bofast och började odla spannmål började troligtvis ölbryggningen.

Simon Svensson är genom Njutningsfrämjandet en av Sveriges mest erfarna kursledare i hembryggning av öl. Simon är även utbildad öldomare och dömer på de stora mässorna i Sverige. 2017 tog Simon SM-guld vid SM i hembrygd öl. Simon kommer prata om hela processen från åkern till glaset samt om ölets råvaror och ölkulturens utveckling.

Den här kvällen träffar du även Tomas Sundberg som odlar humle för ölframställning. Så här berättar han själv om sin väg till till humlebonde:

“Jag är Östermalmsbo och reklamsnubbe (copy writer), numera assimilerad på en gård i Dalsland sedan tidigt 2000-tal. Drivkraften är dels att hitta realistiska bidragsfria utkomster på landsbyggden, dels att man får sköta sig själv och inte behöva förhålla sig till en massa regler och människor som har synpunkter på hur man bedriver sin verksamhet. Förutom försöksodlingen av humle finns lammproduktion (gödsel, kött och päls), bin och självverksamt skogsbruk. Är även engagerad i LRF, turistnäringen (DANO) och Försvarsmakten (Hemvärnet) samt konsultar en del i reklambranschen. 

Humleodlingen

171115_humleodlingHumle har jag i olika former odlat sedan slutet av 90-talet. Då visste jag inte att jag några år senare skulle vara hemmansägare i Dalsland 2017. Det började med en tysk ölsort planterad på takterassen när jag bodde på Brahegatan, Östermalm. Humlen användes som dekoration och insynsskydd, den var även en fin inramning när vi tog AW-öl på somrarna. Intresset för humle följde med till Dalsland och där provades olika sorter, mest för att det var en trevlig trädgårdsväxt.

Runt 2010 började intresset för mikrobryggerier vakna i Sverige och därmed öppnades en nisch för svenskodlad humle. Jag började på ”Googleuniversitet” för att fördjupa mig i humleodling, mest hjälp har jag haft av Michigan State University Extension. Kunskapen har funnits i huvudsak utomlands då humleodling varit mer eller mindre död i Sverige sedan slutet av 1800-talet. I samma veva kom jag även i kontakt med POM (Programmet för odlad mångfald)/SLU – Else-Marie Strese och deras försök med ursvenska sorter, när dessa sorter sedan blev tillgängliga började min försöksodling av dessa i större skala. Då jag bor och verkar ca. 150 m ö.h i Örekilsälvens dalgång, nordvästra Dalsland (odlingszon 4-5), ställer det krav på härdighet och anpassningsförmåga; gäller både växter och jordbrukare…

Jag har provodlat olika svenska sorter och har nu hittat en som fungerar mycket bra och en tillfredsställande. Från och med nästa år expanderas odlingen.

Verksamheten allmänt

Jag prioriterar gift- och bidragsfri odling, organisk tillväxt och enkelhet, det gäller både verksamhetens innehåll och storlek. I år invintras 30 finullstackor, ett antal bisamhällen samt ett hundratal humleplantor. Nu i höst är planen att plöja upp och förbereda ett halvt hektar för humleodling, men först ska jag bygga klart ett nytt fårstall.”

Lite öl-fakta:

171115_LRF_humlekväll_ölflaskorEn av de tidigaste grödorna som odlades var korn. Kornbröd blir hårda och platta, eftersom korn är fattigt på gluten. Därför är det rimligt att anta att kornbrödet blöttes upp i vatten. När brödet smulades ner i vattnet, kunde det komma att jäsa lite grann. Den jästa korngröten, eller kornsoppan, var säkerligen ett viktigt livsmedel, närande och rik på vitaminer.

Men de äldsta säkra spåren av öl kommer från skärvorna av en 6 000 år gammal sumerisk lerkruka som hittats i nuvarande Iran. I sprickor av kannan fanns spår av ölsten – kalciumoxalat. Man har också hittat babyloniska stentavlor från år 3 000 f Kr med inristade bestämmelser om öltillverkning, priser och försäljningstillstånd.

Konsten att brygga öl spred sig så småningom västerut till Sydeuropa. Där föredrog man emellertid vin, medan ölet snabbt blev populärt i de germanska och keltiska kulturerna i Central- och Västeuropa, vilket sammanfaller med de naturliga odlingsgränserna för olika kulturväxter.

Exakt när humle började användas vid ölframställning vet vi inte men de tidigaste omnämningarna av regelrätta humlegårdar hittar man kring brytningen mellan 700 och 800-talet e Kr. Man hade kryddat öl tidigare, men humlens beska och antiseptiska egenskaper gjorde säkert ölet både godare och bättre. Humlen användes också som medicin eftersom den ansågs ha en lugnande inverkan.

Jäst var vid den här tiden ett okänt begrepp. Från början fick all vört jäsa spontant, utan tillsats av jäst. Efter hand jäste vissa öl bättre och blev godare än andra. Då hällde man lite av det ölet i nästa brygd, som blev lika bra. Utan att veta om det hade man börjat renodla jästen och det första varm/överjästa ölet kunde bryggas.

En annan bryggare kanske rörde i den jäsande vörten med en stor träslev. Jäst fastnade på sleven som då kunde tillskrivas diverse magiska egenskaper genom att snabbt få fart på nästa brygd.

Erfarenheterna samlades på varandra och i det medeltida Europa blev ölbryggning en viktig näring i de framväxande städerna.

Källa: Systembolaget

LRF loggaKvällen är ett samarbete med LRF


sfr-logo_litenOnsdagskvällar på Ekocentrum genomförs under höst- och vårterminerna i samarbete med olika aktörer, alltid i syfte att öka kunskapen om hållbar utveckling. Öppet fram till kl 20.00 för alla intresserade, med fritt inträde både till föreläsningar och utställning! Passa gärna på att ta en fika i vårt ekoreko-kafé när du är här – välkommen! Onsdagskvällar på Ekocentrum är ett kontinuerligt samarbete med Studiefrämjandet Göteborg – Mölndal.

Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Last modified: 4 oktober, 2017