Nyheter

Elbilsladdare på alla bensinstationer i Ryssland nästa år

Totalt har 500 elbilar sålts i hela Ryssland. Men redan nästa år måste varenda bensinstation i landet erbjuda elbilsladdning.

150910_transport_mobilitet_ladda-elbil-600Den ryska premiärministern Dmitrij Medvedev har beslutat att alla bensinstationer i landet ska erbjuda laddare för elbilar. Senast november 2016 ska den nya infrastrukturen finnas på plats, rapporterar The Moscow Times.

Målet är att få fart på produktionen och användandet av miljövänliga bilar, som än så länge är sällsynta i Ryssland. I hela landet har endast cirka 500 eldrivna bilar sålts, enligt en bilmarknadsanalytiker som den ryska tidningen har talat med. Nu faller dessutom försäljningen från en låg nivå. Under årets första sex månader såldes färre än 50 elbilar i landet, en minskning med 25 procent jämfört med samma period året innan.

Priset pekas ut som det största hindret för den ryska elbilsmarknaden. Att importera en utländsk elbil kan kosta flera miljoner rubel. Den lokala elbilen Lada EL Lada, som har tillverkats sedan 2011, är billigare men har inte blivit särskilt populär. Hittills har totalt 47 stycken el-lador sålts.

Experter varnar för att beslutet kommer att leda till extrakostnader för företag som driver bensinstationer, och påpekar att den ryska regeringen inte har infört några regler som gynnar den som köper en miljövänlig bil. Fast i Moskva får elbilar parkeras gratis, enligt The Moscow Times.

Inom EU finns inga motsvarande krav på bensinstationer. Däremot finns sedan i fjol ett EU-direktiv om utbyggnad av infrastruktur för alternativa drivmedel.

Källa: Ny Teknik

Intresserad av mobilitet? 2030-sekretariatet och Ekocentrum ordnar en heldag om hållbar mobilitet den 24 september 2015 på Ekocentrum Göteborg. Läs mer och anmäl dig här!

 

Taggat , , , , , , ,