Nyheter

Du kan vara större miljöbov än industrin

Det är inte längre industrin som är den stora miljöboven. Hushållen, med sin aningslösa hantering av farligt damm, utgör i dag en allt större risk för naturen.

141013_microtrasaBrukar du ta en fuktig trasa och torka av allt från bord och fönsterbräden till tv, stereo och dator innan du dammsuger? Gör inte det om du har för vana att efteråt skölja av trasan under kökskranen. Det är nämligen det beteendet som får oss hushåll att bära dumstruten i miljösammanhang. – Damm från fönsterbräden, elektronik och det som samlas under sängen ska inte ut i avloppet, det ska brännas. Brödsmulor och vatten på diskbänken kan man däremot skölja av, säger Kristina Svinhufvud, chef för uppströmsavdelningen på Käppala, som renar vattnet i flera Stockholmskommuner. Men större miljöbovar än industrin? – Det skulle man faktiskt kunna säga. Belastningen från industrierna till reningsverken har minskat väldigt kraftigt under de senaste 30 åren. Vi ser att hushållen står för en större andel och det beror framför allt på alla nya kemikalier som kommer ut på marknaden. Mycket hamnar i dammet och sedan i avloppet, säger Kristina Svinhufvud.


 

 

Fakta: Så städar du miljövänligt Bortsett från ofarlig smuts på diskbänken och spisen ska allt annat damm hamna i soporna och brännas. Använd en torr mikrofiberduk för alla andra ytor och dammsug duken efter användning. Därefter går det bra att våttorka bord, fönsterbrädor och tv-bänkar. Källor: Käppala och Svenskt vatten


Källa: GP

Taggat , , ,