Nyheter

Den bästa bärkassen är den du använder många gånger

Vi svenskar använder cirka 1,3 miljarder plastkassar varje år och ytterligare cirka 60 miljoner kassar i andra material. Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har granskat ett antal bärkassar i olika material på den svenska marknaden och konstaterar att det bästa man kan göra som konsument för att dra ner på antalet kassar är att använda dem om och om igen. Det gäller kassar i alla material.

160126_bärkasse_bomullDet är kassens material och hur många gånger den används som har störst inverkan på kassens totala miljöpåverkan. Många tror att bomullskassen är mest miljövänlig. Den är slitstark men det krävs mycket resurser för att tillverka den. Faktum är att bomullskassen behöver användas flera hundra gånger innan den är jämförbar miljömässigt med livsmedelshandelns plastkasse av sockerrör, säger Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö, KfS.

 

160126_better-option-bagKfS förordar istället en flergångskasse i återvunnen polyester. Det är en kasse som är tillverkad av exempelvis PET-flaskor eller utslitna polyesterkläder. Den behöver användas 10-40 gånger för att bli jämförbar med en plastkasse av sockerrör.

Den återvunna polyesterkassen är utformad på ett sätt som gör att man enkelt kan vika ihop den och ha den i jackfickan eller väskan. Det gör att den verkligen blir använd många gånger vilket är a och o för att minimera kassens miljöpåverkan. Några butikskedjor säljer dessa kassar men fler borde göra det.

KfS uppmaning till handeln är dels att ta in hopvikbara kassar i sortimentet men också att kedjor och butiker som inte brukar ta betalt för sina kassar ska göra det.

Ett stickprov vi genomfört i ett tiotal butiker med gratis kassar visar att fler än 8 av 10 kunder tar emot en kasse. Vi har även frågat 3 500 av våra medlemmar och hälften av dem säger att de skulle ta färre kassar om de behövde betala för dem. Så nog skulle det göra skillnad i antalet kassar om alla kedjor och butiker tog rejält betalt för dem.

Källa: Recyclingnet.se

Taggat , , , , , , , , ,