Nyheter

Debattartikel: ”Bort med tullar på förnybar energi”

EU har tullar och kvoter på i stort sett alla förnybara energislag – på biobränslen, solpaneler och delar till vindkraftverk. Men på fossila bränslen har EU inga tullar alls. Det duger inte om EU ska vara bäst i världen inom miljöpolitiken och handelspolitiken, skriver europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) i en debattartikel.

160401_EU_tullar_miljövänligtAtt underlätta för handeln med miljövänliga och miljöförbättrande produkter är ett alldeles utmärkt sätt att möta klimathot och andra miljöproblem menar debattören och pekar på att EU äntligen börjat förhandla om ett grönt frihandelsavtal.

EU förhandlar med ett tjugotal länder om det så kallade Environmental Goods Agreement som slopar tullarna på ett stort antal miljövänliga produkter, alltifrån luftrenare till miljövänliga bränslen.

Förutom att avtalet kommer på plats är det än viktigare att listan på produkter som får slopade tullar blir så omfattande som möjligt, skriver Christofer Fjellner.

Dock menar han att EU bromsar förhandlingarna på viktiga områden. Elbilar, cyklar, träprodukter, tåg, biobränslen är alla produkter som EU-kommissionen vägrar att sänka tullarna.

Även MP och V får sig en känga då Fjellner menar att de ligger på för att stoppa förhandlingarna. Deras engagemang för miljön verkar bara sträcka sig till att reglera och detaljstyra skriver Christofer Fjellner.

Till debattartikeln

Källor: Miljö Online och Göteborgsposten

Taggat , , , , , , , , , ,