Nyheter

Debatt: ”Sverige måste satsa på cirkulär ekonomi”

Det krävs att en nationell satsning riktas mot övergången till cirkulära affärsmodeller om svensk industri ska förbli konkurrenskraftig. Det anser Mats Williander och Thomas Nyström på forskningsinstitutet Sustainable business Viktoria Swedish ICT som ingår i nätverket Research Institutes of Sweden, RISE.

140811_ForskarkomboDe båda forskarna menar att miljö och tillväxt i dag ses som två områden i konflikt men att motsättningen innehåller stora möjligheter. Lösningen är enligt forskarna en radikal omställning till cirkulära affärsmodeller och styrmedel som gör att industrin vågar satsa.

Forskarna föreslår en satsning på tillämpad forskning, skatteväxling och offentlig upphandling. Några av de förslag som de presenterade på Svenska Dagbladets debattsida i helgen var att se till att Sverige bygger upp kunskap kring industrins utmaningar och möjligheter i ett skifte till cirkulära affärsmodeller och att ge Vinnova riktade medel för forskning kring cirkulär ekonomi. De menar också att offentlig upphandling bör upphandla produkters funktion istället för själva produkten, för att på så sätt skapa en inhemsk marknad för vad de kallar cirkulära erbjudanden.

Läs debattartikeln i Svenska Dagbladet

Källa: Miljörapporten

Taggat , ,