Nyheter

Cykelhjälmen som hopfälld blir helt platt

Den brittiska uppfinnaren Jeffrey Woolf har konstruerat och patenterat en hopvikbar cykelhjälm. Liknande hjälmar finns sedan tidigare på marknaden men tappar oftast bara omkring halva sin volym när de viks ihop och tar fortfarande stor plats.

131111_vikhjälm

131111_vikhjälm

Men den nya hjälmen är den första som blir helt platt, enligt Jeffrey Woolf. Då kan den stoppas ner även i en tunn väska som ett fodral för en bärbar dator.

Bakgrunden till den nya konstruktionen, som döpts till Morpher, är att många cyklister väljer bort hjälm då de är för skrymmande att transportera. Det gäller främst dem som använder hyrcyklar. Enligt en undersökning som Jeffrey Woolf refererar till är det bara åtta procent av dessa cyklister som skyddar sig med en hjälm. 83 procent av dem som inte har hjälm skyller på att det är för krångligt att släpa omkring på dem.

För att finansiera produktionsverktyg och de rigorösa tester som krävs samlar nu uppfinnaren in kapital via Indiegogo. Får han in 35 000 dollar ska de första hjälmarna kunna levereras i april 2014. Butikspriset är beräknat till omkring motsvarande 700 kronor.

Om allt går väl finns planer på att använda konceptet för andra hjälmar som ska skydda exempelvis skidåkare, hockeyspelare och ryttare.

Källa och foto: NyTeknik

Taggat , , ,