Nyheter

Chalmers utvecklar sophämtningsrobot

Tänk dig en robot som tyst och diskret rullar in i ett bostadsområde, hämtar dina sopor och tömmer dem i lastbilen. Det sker utan att väcka sovande familjer och utan tunga lyft för renhållningsarbetaren. Det är målet med ROAR, ett samarbetsprojekt med syfte att utveckla morgondagens smarta transportlösningar.

150930_Roary_Environment_Color_710px

Chalmers arbetar just nu i ett gemensamt projekt med Volvokoncernen och Mälardalens Högskola i Sverige samt Penn State University i USA och avfalls-och återvinningsföretaget Renova för att utveckla en robot som i samspel med sopbilen och dess förare kan utföra arbeten.

Projektet heter, ROAR, RObot based Autonomous Refuse handling, och  målet är att presentera en robot som med hjälp av instruktioner från ett styrsystem i lastbilen hämtar soptunnorna, tar med dem till lastbilen och tömmer dem. Allt under ledning av sopbilens förare som på så sätt också slipper de tunga lyften.

Tanken med ROAR är att demonstrera hur  vi i framtiden kan använda smarta maskiner för hjälp i samhället. Tekniken kan tillämpas inom många olika områden, sophantering är bara ett exempel.

Inom Volvokoncernen förutser vi en framtid med mer automation. Det här projektet är ett sätt att låta fantasin flöda och testa nya koncept för att forma morgondagens transportlösningar, säger Per-Lage Götvall, ansvarig projektledare Volvokoncernen.

Studenterna och lärosätena har olika uppgifter och roller i projektet. Vid  Mälardalens Högskola utformas själva roboten, medan Penn State University utvecklar grafiken, kommunikationssystemet och kontrollpanelen för föraren i lastbilen.

Vid Chalmers arbetar studenterna med det övergripande styrsystemet .
På Chalmers har vi sedan många år utvecklat teknik för styrning och koordinering av autonoma system och vi ser att vi kan hantera problem av den komplexa typ som avfallshantering innebär. Det här blir ett roligt och utmanande projekt för våra drivna forskare och motiverade studenter, säger Petter Falkman, docent i automation, Chalmers.

Arbetet pågår fram till juni nästa år och tekniken testas på Renovas fordon i Göteborg.

Läs mer i AB Volvos pressmeddelande…

Källa: Chalmers nyheter

Välkommen 11/11! Har du sett att Ekocentrum och GMV ordnar en kväll om robotisering i serien Miljöperspektiv, den 11 november kl 18-19.30? Läs mer här…

Taggat , , , , , , , ,