Nyheter

Brist på p-platser hindrar Stockholms bilpooler från att växa

Bristen på p-platser hindrar bilpoolsföretag Sunfleet från att fortsätta växa i Stockholm. Nu kan man tvingas säga nej till nya medlemmar. Och stadens trafikkontor varken vill eller kan hjälpa till med nya p-platser. Detta eftersom kommunen inte har något lagligt stöd till att upplåta ytor på allmän mark till kommersiella aktörer.

130821_sunfleet_pplatsFörra året växte Sunfleet med drygt 40 procent i antalet bokningar. Medlemsantalet ökade med cirka 30 procent. I år har intresset gått ned något, främst beroende på att folk har sett att det blivit svårare att få tag på en bil.

– Problemet är att de begär något som inte går. Gatan är offentlig plats och till för alla. Vi kan inte reservera yta till bara en. Säg till exempel att vi ger platser till de två bolagen och sedan kommer bolag nummer tre och fyra. Ifall vi sagt ja till två kan vi inte neka de andra, säger Jan Prästberg på trafikkontoret.

En annan möjlighet är att bilpooler ägda av boende som har boendeparkering kan växa. I det fallet finns det ingen lagstiftning som stoppar.

Sunfleet arbetar nu aktivt med att försöka påverka politiker på riksnivå för att få tillstånd en lagändring, som tillåter upplåtelse av allmän mark till kommersiella aktörer.

Källa: MiljöOnline/Dagens Nyheter

Taggat , , ,