Nyheter

Branschorganisation uppmanar kosmetikatillverkare fasa ut mikroplaster

Branchorganisationen Cosmetics Europe har anmodat sina medlemmar att senast 2020 upphöra med användningen av mikroplast i de kosmetiska produkter som sköljs av.

151028_plastic-beads-lotionCosmetics Europe menar vidare att då tillgången på alternativ till mikroplaster är god bör organisationens medlemmar sluta använda ämnen som inte är nedbrytbara I den marina miljön i sina avsköljbara kosmetikaprodukter.

Den svenska underavdelningen Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet, KTF har haft frågan om mikroplaster på sin agenda i flera år och konstaterar att mikroplast ska vara utfasat ur medlemmarnas produkter senast 2017.

För att säkra internationell samordning om användningen av mikroplast i kosmetiska produkter har Cosmetics Europe också tät kontakt med övriga internationella branschföreningar.

Läs mer i Chemical Watch…

Källa: Miljö Online

———————————————————————————————————-

#plastriot: Bli expert på att hitta plast i smink!

151028_mikroplast-handAllt fler börjar intressera och oroa sig för mikroplast i havet. Det märker vi tydligt här på #plastriot. Nya mejl dimper regelbundet ner i brevlådan med oroade konsumenter. Ofta frågas det efter råd om vilka produkter man bör köpa för att undvika plasterna eller tips till vad man skall titta efter i ingredienslistan.

En första grovgallring kan vara att se vilka ord som de försöker sälja produkten med. Dra omedelbart öronen åt dig om du ser något av följande termer:

Microspheres
Micro-beads
Balls
Beads
Spherulites
Spherules
Polymer spheres
Microcrystals
Granules

Läs mer på #plastriot här…

Källa:#plastriot

Taggat , , , , ,